prof. dr. Török Szilveszter a jódhiány jelenségéről

A jódot legtöbben tinktúra (alkoholos oldat) formájában ismerik, amelyet karcolások, horzsolások, sérülések kezelésére, fertőtlenítésre használnak. Van azonban belső használatra alkalmas jód is; éppen ez alkotja a pajzsmirigy által termelt hormonok mintegy 65 %-át.

A pajzsmirigyhormonok élettanilag sok fontos funkciót töltenek be: felelnek a szervezetben az anyagcsere-folyamatokért, irányítják a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok forgalmát, szabályozzák az agy, az idegrendszer, a nemi és az emlőmirigyek tevékenységét, működését, a gyermekek növekedését és fejlődését stb. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által különböző országokban végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a lakosság szellemi fejlettségi szintje (az intelligenciahányados; IQ) közvetlenül összefügg a jódellátottsággal.

Jódhiány: rejtett éhség

A jódhiány okozta hormonális zavarok nem mutatnak azonnal külsőleg kifejezett tüneteket, ezért a jódhiányt „rejtett éhség”-nek is nevezik. Leginkább a gyermekek szenvednek tőle, gyenge teljesítményt nyújtanak az iskolában, nehezen sajátítanak el új ismereteket. A jód hiánya azonban sokféle betegség alapvető okaként is jelentkezik.

Érzelmi szinten a következő tüneteket produkálja: ingerlékenység, letargia, aluszékonyság, fáradtság, kimerültség, feledékenység, megmagyarázhatatlan szomorúság, bánat, a figyelem és az emlékezet romlása, az értelmi képességek csökkenése és gyakori fejfájások az agyi vérnyomás növekedése miatt.

Ugyanakkor zavarokat okozhat a szervezetben is. Hat például a szívműködésre: kialakulhat arterosclerosis, amely nem reagál a diétára és a gyógyszeres kezelésre; aritmia, amelynél a speciális gyógyszerek nem adnak érzékelhető és tartós eredményt; a diasztolés érték (alsó vérnyomásérték) növekedése az érfalak ödémája miatt.

Jódhiánynak tulajdonítható vérképzavar ugyancsak előfordulhat, mégpedig a vér hemoglobinszintjének csökkenése, melynek során a vaskészítmények adagolása csak csekély javulást eredményez. A gyakori fertőzéses és hűléses megbetegedések az immunitás meggyengülésére utalnak, ami már a pajzsmirigyfunkció jelentéktelen csökkenése esetén is jelentkezik. Kialakulhat továbbá osteobondrosis, az a degeneratív ízületi betegség, melyben a csont felületi elhalása következtében kisebb porcrészecskék válnak le. Tünete gyengeség és izomfájdalmak a kezekben. Mellkasi vagy deréktáji radiculitis (ideggyökér-gyulladás) ugyancsak lehet jódhiány következménye; a hagyományos kezelés ez esetben sem hoz eredményt.

Gyakran írhatók a jódhiány számlájára vizenyősödések (ödémák): vízkór a szem körül vagy általánosan. Ilyenkor a vízhajtó készítmények rendszeres szedése fokozza, súlyosbítja az állapotot, és kialakul a szerektől való függőség. Előfordulhat a hörgők, a tüdő, a légutak ödémája, mely krónikus bronchitishez és heveny légzőszervi betegségekhez vezet. Végül meg kell említeni a nőgyógyászati panaszokat: a menstruációs funkció zavarát, a szabálytalan havi vérzéseket vagy ezek hiányát, a meddőséget, az emlőbántalmat, a mellbimbó gyulladását, repedését.

A jódhiány megszüntetése

Napi jódszükséglet (mikrogramm)

csecsemők

50–80 µg

1-9 éves kisgyermekek

100–140 µg

10-12 éves gyermekek

140–180 µg

fiatal felnőttek

180–200 µg

várandós és szoptatós kismamák

230–260 µg

A jódhiány a világ 153 országában több mint 1,5 milliárd embert érint, köztük minket, magyarokat is. A jódhiány megoldására elterjedt a jódozott konyhasó használata, de az e célra alkalmazott szervetlen kálium-jodidot szinte teljes mértékben elnyeli a pajzsmirigy, és fölösleg bevitele esetén ez a jódtöbblet válthatja ki a pajzsmirigy működésének zavarát, megbetegedését. A szervetlen kötésben bevitt jód feleslege által kiváltott hyperthireosist a világ több országában megfigyelték (Svájc, USA, Hollandia, Ausztria, Szerbia). A jódozott konyhasó egyébként nedvesség, fény és hő hatására jódtartalmának jelentős részét elveszíti! A jódhiány megszüntetésére alkalmasabbak azok a jódtartalmú készítmények, amelyekben a jód szerves vegyületekhez, például keményítőhöz, fehérjékhez kötődik, hiszen éppen ilyen kötésű jód tartózkodik az ember vérében.

Szerves jódforrás az ehető tengeri flóra és fauna – a laminária, a tengeri káposzta vagy a kék alga –, de ezekhez hazánkban elég bajos hozzájutni. Külföldön ezek mellett elterjedtek a jódozott klasszikus táplálékok: jódozott tej, pékáru, tojás, növényi olaj. Az ilyen termékek egy részében a jódtartalom nem elég stabil, de az sincs meghatározva, hogy naponta mennyit fogyasszunk belőlük a jódhiány megszüntetése érdekében. Azt viszont tudjuk, hogy az ily módon bevitt jód feleslege a szervezetből általában hat órán belül kiürül. Japánban szerzett személyes tapasztalatom, hogy a viszonylag olcsó, könnyen hozzáférhető tengeri táplálékok révén a lakosság jódbevitele 5-7-szeresen meghaladja a WHO jódfogyasztási ajánlását. Szerintem ez a „japán csoda” egyik legfontosabb tényezője.

http://www.kekjod.hu/

dr. Török Szilveszter professzor

Hitvallásom: Azt kell tapasztalnom, hogy az emberek többsége nem törődik legnagyobb kincsével, az egészségével. A legtöbben nem tanulták meg, és idejük sincs rá. Pedig az egészség olyan állapot, amelyen nemtörődömséggel, tudatlansággal, felelőtlen életmóddal sokat ronthatunk, és ez fordítva is igaz: a természetgyógyászati ismeretek megszerzésével, kitartó, rendszeres munkával csodálatos egészségi állapot érhető el, a legkésőbbi öregkorban is.

prof. dr. Török Szilveszter ny. egyetemi tanár,

A Magyar Természetgyógyászok és Életreformerek Tudományos Egyesületének örökös elnöke,

  • Életmód tanácsadó és terapeuta
  • Fitoterapeuta
  • Reflexológus
  • Távol-keleti mozgás- és masszázstechnikák
  • Energiaszint-felmérés

prof. dr. Török Szilveszter (Wikipédia cikk) »

A gyógyszerek felelőtlen szedése nem segít, sőt. Egy orvos akadémikus mondta még a hetvenes évek végén, Moszkvában: „Jelenleg a társadalom egyharmadát kell gyógyszermérgezés miatt kezelni, ez az arány az évezred végére elérheti a kétharmados arányt.”

Ez nem lehet cél! Amikor olyan évezredes tapasztalatokon nyugvó tanításokat ismerünk, például Jézus tanításai nyomán, mint a rendszeres böjt, a levegő-, nap-, víz- és iszapkúrák, a „nyerskoszt”, és nem utolsó sorban a hit és a szeretet gyógyító ereje.