Gyakran jelentkeznek a Tenuitas Egészség Stúdióban azok a hölgyek, akiket a változó kor tünetei érintenek. Rendre visszatérő kérdés, hogy érdemes-e hormonpótló terápiába kezdeniük, és ha igen, milyen hosszú távú hatása lehet egy ilyen kezelésnek.

Érdekes megfigyelni, hogy az ázsiai országokban a nők nemigen foglalkoznak a menopauza kérdésével. Ha mégis, akkor természetes és biztonságos alternatívákat találnak a hormonpótlásra. A kínai nők ritkán tapasztalnak hőhullámokat és éjszakai izzadást. Orvosuk a legritkább esetben javasol nekik mesterséges hormonpótlást. Érdekes tény, hogy az ázsiai nők mindössze 10 %-a tapasztal észrevehető klimax-tüneteket, miközben az amerikai és európai nők 75 %-a szenved a menopauza időszakában. Miért válhatott ez a természetes átmeneti időszak rettegett élménnyé a nyugati világban élő nők számára? Mi magyarázza a különbséget a nyugati és a keleti nők által megélt változó kor között? Ezek fontos kérdések, amelyeket helyes idejében feltenni, és még hasznosabb megválaszolni.

Megfigyelések szerint, az ázsiai nők nyugodtabb átmenetének alapja a megfelelő táplálkozás és az akupunktúra rendszeres alkalmazása. A gyógynövény terápiával kiegészítve ez a kombináció olyan lehetőségeket tár elénk, amelyek megkönnyítik az egészség megőrzését a változó kor időszakában és azt követően is.

Táplálkozás-terápia

A kínai kultúra és a Hagyományos Kínai Orvoslás az ételeknek is gyógyító hatást tulajdonít. Akik komolyabban tanulmányozták az étrend egészségre gyakorolt hatását rendre megállapították, hogy az egészségügyi problémák 75%-a az étrenddel hozható összefüggésbe. Vegyük csak figyelembe, hogy a nyugati országokban a vezető halálok a szívroham, a rák és az agyi katasztrófák szoros összefüggést mutatnak a megfelelő tápanyagokban szegény táplálkozással.

Hagyományos Kínai Orvos már az első diagnózis felállításakor alaposan felméri a páciens étkezési szokásait. A kezelés ideje alatt is folyamatosan figyelemmel kísérjük az ételösszetétel változásának hatását a páciens állapotára. Számba vesszük a hiányosságokat, szélsőségeket és egyenetlenségeket, amelyek a páciens életmódját és táplálkozási szokásait jellemzik, és konkrét javaslatot teszünk arra, milyen ételeket fogyasszon, illetve kerüljön.

A nők egészségével kapcsolatban végzett kutatások egyik legérdekesebb területe a növényi ösztrogének témája. A fitoösztrogének olyan vegyi anyagok, amelyek nagyon hasonlítanak az emberi szervezet által termelt ösztrogénhez. Könnyen kötődnek az emberi test ösztrogén receptoraihoz, azonban ez az emberi testben termelődő ösztrogénhez képest „finomabb” formában van. Tudományos vizsgálatok arra utalnak, hogy a magasabb szintű „erős” ösztrogén bevitele összefüggésbe hozható az emlőrák gyakoribb előfordulásával. Ez az oka, hogy azoknak a nőknek, akik anamnézisében emlőrák, vagy az emlőrák kialakulásának kockázata megtalálható, nem ajánlott a hormonpótló terápia. Sajnos a nyugati világban élő nők jobban ki vannak téve a környezeti ösztrogénnek is, mint a fejletlenebb országokban élő nők. Becslések szerint környezetünk 40 %-kal több „erős” (és káros) ösztrogént juttat a szervezetünkbe, mint amennyi természetesen termelődik a szervezetben. Ez adhat magyarázatot a gyakoribb mellrák előfordulásra a fejlett országokban. A magas fitoösztrogén tartalmú ételek fogyasztása azért igen kedvező hatású, mivel a „finomabb” növényi ösztrogének hozzákapcsolódnak a test ösztrogén receptoraihoz, így kiszorítva az „erős” ösztrogént, melyeket a szervezet ártalmatlanul kiürít.

Tanulmányok és vizsgálatok mutatták ki, hogy a fitoösztrogénben gazdag étrend kedvezően hat a menopauza tüneteinek enyhítésére. A szervezet ösztrogén receptoraihoz kapcsolódó fitoösztrogének lassan, fokozatosan jutnak a véráramba. Így folyamatos ösztrogénforrást biztosítanak, miközben a szervezet saját ösztrogéntermelése csökken. Amennyiben folyamatos utánpótlás érkezik a fitoösztrogénekben gazdag táplálék fogyasztása révén, biztonságos és állandó ösztrogén utánpótláshoz jutunk, ami jelentősen megkönnyítheti a klimax időszakának átvészelését, valamint a változó kort követő évek egészségének megőrzését. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a magas szójatartalmú étrend megnövelheti a hüvely hámsejtjeinek számát is. Ez megakadályozhatja a hüvelyfal elvékonyodását.

Noha a szója nem tartozik a nyugati országok legnépszerűbb ételei közé, elmondható róla, hogy a fitoösztrogén leggazdagabb forrása, és az ázsiai étrend jellegzetes összetevője. A szójabab és a szójából készülő élelmiszeripari termékek, mint a szójatej, a tofu minden étkezésnél az asztalra kerülnek Ázsiában. Egy átlagos ázsiai asszony napi 50-60 gramm szóját fogyaszt. Ezzel szemben a tipikus európai vagy amerikai nő étrendjében nem több, mint napi 5 gramm szója jelenik meg. Soha nem késő változtatni étkezési szokásainkon! Azonban az is igaz, hogy a szójaételeket hosszú időn keresztül kell ahhoz fogyasztani a megfelelő mennyiségben, hogy a kedvező élettani hatásukat kifejtsék. Ahhoz, hogy egy nő könnyen élje át a változó kor időszakát, érdemes már a húszas, harmincas éveiben elkezdeni a szójafogyasztást. A szójakészítmények estében javasolt biogazdálkodásból származó szóját választani, így elkerülhető, hogy génmódosított szójatermék kerüljön az asztalunkra. Fontos tudni, hogy a szójában található fehérjék nagyon egészségesek, de nem tartalmazzák az összes esszenciális aminósavat, ezért nem helyettesítik az állati fehérjéket. A honlap recept gyűjteményében kitűnő szójaétel-recepteket találhatsz, amik megkönnyíthetik a változó kor időszakát. A szóján kívül hasznos fitoösztrogének találhatók a lenmagmagban, ezért ennek olaja, illetve tört vagy pehely formája is alkalmas úgynevezett „természetes hormonpótlásra”

Azok a hölgyek, akik már most nyakig benne vannak a menopauza időszakában: hőhullámok, éjszakai izzadás, fejfájások és alvászavarok nehezítik az életüket, jelentősen megkönnyebbülhetnek, ha rendszeresen járnak akupunktúrás kezelésekre, elfogadják a Hagyományos Kínai Orvoslás tanácsait étrendjük átalakításra és életmódjukra vonatkozóan. Az évezredes tapasztalatok eddig azért voltak nehezen hozzáférhetők az európai asszonyok számára, mivel a nyelvi nehézségek és az igen eltérő kulturális közeg távolivá és nehezen értelmezhetővé tette ezeket a hasznos ismereteket. A Tenuitas Egészség Stúdióban összetetten és személyre szabottan foglalkozunk a menopauza tüneteinek enyhítésével valamint az életmód és táplálkozás olyan átalakításával, amely szervesen illeszkedik a mai magyar körülményekhez és az egyéni életritmushoz.

Akupunktúra

A kezelés lehető legkedvezőbb hatása érdekében az akupunktúrát a gyógynövény-terápiával kombináljuk. A hölgyek jelentős többsége kedvezően reagál az akupunktúrás kezelésre. Sokan számolnak be javulásról, a tünetek enyhüléséről. Egy jó példa az 53 éves tanárnő, Ilona esete, aki a nyári szünetben szánta rá magát a kezelésekre. Már viszonylag korán, 43 éves korában jelentkeztek nála a klimax tipikus kezdeti tünetei. Az orvosa azonnal hormonpótló terápiát javasolt neki. A későbbiek során sajnos kialakult nála egy emlő daganat. Az emlőeltávolítás után kemoterápiás és sugárkezeléseket kapott. Az orvosa ezek után beszüntette a hormonkezeléseket. Ilona tünetei egyre súlyosabbakká váltak. Napi szinten gyötörte a fejfájás, éjszakai izzadás kínozta és hőhullámok rohanták meg óránként háromszor. Nem tudott átaludni egyetlen éjszakát sem. Minden éjjel legalább egyszer hálóinget kellett cserélnie, hogy ne csuromvizesen feküdjön az ágyban. Nagyon érzékennyé vált. Könnyen felidegesítették apróbb dolgok is, és a legkisebb stressz hatására is könnyekben tört ki. Amikor felkeresett minket a Tenuitas Egészség Stúdióban nagyon el volt keseredve, mert úgy érezte, nem lesz képes szeptemberben újra tanítani. Az első akupunktúrás kezelést követően jelentősen csökkentek a hőhullámok és az izzadás. Ebben az évben először végre átaludta az éjszakát, ami jelentősen javította a közérzetét. Egy hónapon át heti egy kezeléssel fokozatosan eltűntek a hőhullámok és a fejfájás. Nem izzadt többé éjszakánként. Elkezdte a tanítást szeptemberben. Azóta havi egy-két kezeléssel folyamatosan karban tartjuk a tüneteit. Összességében kiegyensúlyozottabb lett.

A klimax tüneteivel küzdő páciensek gyakran fordulnak meg a Tenuitas Egészség Stúdióban. Sok páciensünk a nőgyógyásza javaslatára kezdi meg az akupunktúrás kezelést. A Hagyományos Kínai Orvoslás módszereivel kapcsolatos vizsgálatok egyre több esetben igazolják vissza azt a megfigyelést, hogy az akupunktúra igazi alternatívája lehet a hormonterápiának és reményt nyújt azoknak a nőknek, akik a természetes utat kívánják választani.

Gyógynövény-terápia

A legtöbb kínai asszony már sok éve ismeri orvosát, mire eléri a menopauza időszakát. A kínai gyógyítás elmélete szerint azoknak az asszonyoknak, akiknél valamiféle egyensúlyhiány alakult ki, súlyosabb változó kori tünetekre kell felkészülniük. Amennyiben egy tapasztalt Hagyományos Kínai Orvos felfigyel arra, hogy fiatalabb páciensénél vese jin hiány tapasztalható, valószínűsíti, hogy megfelelő kezelés nélkül idősebb korban nehezebben viseli majd a menopauza tüneteit. Számos értékes gyógynövény segíti elő a megfelelő energiaáramlást. Ezek a növények folyamatosan szedhetők, és mellékhatások nélkül, természetesen segítenek. Azok a hölgyek, akiknél kialakultak már a vese jin hiánytünetei, mint az álmatlanság, szívdobogás, speciális gyógynövény keveréket kapnak. A Hagyományos Kínai Orvos az első állapotfelmérés során megállapítja, mely szervek illetve szervrendszerek érintettek a leginkább az egyensúlyhiányban. Olyan gyógynövények szedését írjuk elő a páciensnek, amelyek kifejezetten az adott szervek és szervrendszerek energiaáramlásának javítását célozzák. A klimax tüneteit enyhítő gyógynövénykeverék az akupunktúrás kezelésekkel kombinálva természetesen enyhíti a tüneteket, sőt a megelőzésben is jelentős a szerepe.

Hogyan segít a Tenuitas Utolsó fogyókúra?

Tenuitas Utolsó Fogyókúra Program alapelemei a fülakupunktúra, amelyet szükség és igény esetén testakupunktúrával is kombinálunk. A fülakupunktúra során apró nagyon vékony tűket szúrunk a fülkagyló külső részébe. Ezzel olyan pontokat stimulálunk, amelyek abban segítenek, hogy a fogyókúra során éhségérzet nélkül, egészségesen, mellékhatások nélkül könnyednek és magabiztosnak érezheti magát. A kezelésekre hetente két illetve három alkalommal kerül sor. Ez a túlsúly mértékétől függ. Semmiféle idegen anyag, vegyszer, gyógyszer nem kerül a szervezetbe, hiszen ez a gyógymód a szervezet saját öngyógyító folyamatainak beindulását, erősítését segíti.

A fülakupunktúrás kezelések előtt pácienseink állapotfelmérést kapnak, amely során kerül összeállításra a személyre szabott étrend, amely fokozatosan és a páciens igényeinek figyelembe vételével átvezet az új életmód felé. Ez az életmód-váltás segít majd abban hosszútávon, hogy a páciens egészséges maradjon és a lehetőségekhez mérten minél tovább teljes értékű életet élhessen.

A fülakupunktúra hatékony fogyókúrás módszer, mivel a szervezet egyensúlyi állapotának visszaállításával szabadít meg a felesleges kilóktól.

  • Biztonságosan és fájdalom mentesen segíti a fogyást,
  • jelentősen csökkenti az étvágyat,
  • a belső szervek aktiválásával gyorsítja az anyagcserét.

A fülakupunktúra segítségével elkerülhetők a fogyókúrák kellemetlen mellékhatásai mint pl.

  • az állandó éhségérzet
  • az evés utáni sóvárgás és
  • a feszült, ideges lelkiállapot.

A fülakupunktúrás kezelések segítségével az egyénileg felállított diéta könnyedén, a lemondás érzése nélkül betartható.