glikémiás index

A Glikémiás Index a szénhidráttartalmú ételek fogyasztása utáni vércukorszint-emelkedést jelöli.Magas GI-ételek pl. burgonya, rizs, kukorica, péksüteményekEzek az ételek gyorsan felszívódnak, magas vércukorszintet eredményeznek és ilymódon növelik az inzulintermelést. Magas GI-étrend az arra hajlamos emberekben a hasnyálmirigy ß-sejtjének kimerüléséhez és így előbb vagy utóbb II tipusú (felnőttkori) cukorbetegséghez vezethet.
A gyorsan felszívódó (magas GI indexű) szénhidrátok fogyasztása után kis idővel a vércukorszintünk jelentősen csökken, ilyenkor újra nagyon éhesek leszünk.
A GI-étrend nem fogyókúra, hanem egy új szemlélet szerinti egészséges étkezés, ami a vércukor- és inzulinszinteket szabályozza, s ezzel a szervezet anyagcseréjét optimalizálja. A GI-étrend egyik pillére az egészséges táplálkozáson alapuló diétáknak, illetve az optimális testsúly megtartásának.
Fontos, hogy a fogyás csak megfelelő szénhidrátbevitel esetén és a vércukor egyenletes szinten tartása mellett jöjjön létre.
A zsírok hatékony égetéséhez
 napi minimális 400 kcal (100 g) szénhidrátra van szükség. A 0-100 rangsorban a referenciaételek (fehér kenyér, glukóz) 100% -ot jelentenek. A vizsgált többi étel 0-100 között kap egy indexszámot. Ez a viszonyszám mutatja, hogy az adott étel a referenciaételhez (100) képest milyen mértékben emeli a vércukorszintet.

Étel

GI

Étel

GI

Föld felet növő zöldségek, Basmati rizs

56-58

Lencse

30

Földben növő gyökérzöldségek, hüvelyesek

30-50

Mars Mandulás szelet

65

Alma

44

Mazsola

64

Ananász

66

Meggy

22

Bab

40

Méz (akác)

70

Bagel

72

Müzli (hozzádott cukor nélkül)

43

Burgonya főtt

100

Nápolyi

77

Burgonyacsipsz

54

Perec

83

Coca-Cola

63

Pita kenyér

57

Corn Flakes – kukoricapehely

84

Pop Corn – pattogatott kukorica

55

Csokoládé (tejcsolokoládé)

53

Rice Crispies

82

Durva őrölt lisztből kenyér

69

Rizspuding, tejberizs

81

Édes burgonya

51

Sárgadinnye

65

Eperlekvár

65

Savanyú tésztájú kenyér

52

Fehér kenyér

70

Sós keksz

74

Fekete kenyér

51

Sült krupli – French fries

75

Félkeményre főtt tészta

50

Sütőtökpüré

75

Főtt zabpehely

51

Szörpök – vízzel hígítva

66

Francia baguette

95

Taco kukoricacsipsz

68

Görögdinnye

72

Teljes zsíros tej

27

Grépfrút

23

Uncle Ben’s konvertált rizs

44

Gumicukorka

80

Vaníliafagylalt 10% zsír

61

Gyümölcsjoghurt

33

Zabkorpás muffin

60

Hamburgerzsemle

65

Zacskós előfőzött rizs

87

Isostar

73

Zöld banán

65

Kuszkusz

65

Zsemle

73

Lekvár, jam

48

Alapszabály, hogy a csonthéjas és savanyú gyümölcsök, a föld felett növő zöldségek (plusz a retek és a hagyma) és hüvelyesek alacsony GI-értékűek.

A föld felszíne alatt növő zöldségek (gyökérnövények), mint a burgonyafélék, répák, valamint a finomra őrölt gabonák lisztjéből készült pékáruk és a fehér(hántolt) rizs magasabb GI-értékűek.

Az étel rosttartalma is csökkenti a GI-értéket. A rost fizikai akadályként működik a gyomorban, így az enzimek lassan jutnak a lebontandó tápanyaghoz. Rost jelenlétében a gyomor hosszabb ideig marad telített, mivel a gyomorban lévő emésztendő ételt a rostok visszatartják. A rostdús ételek, mint a babok, lencsék borsók és teljes kiörlésű gabonából készült kenyér és pékáruk jólakottságérzetet kiváltó ételek, amelyeknek alacsony a GI-értéke.

Mérsékelt mennyiségű növényi olaj (dió, mogyoró, mandula, avokádó, olívaolaj) fogyasztása szintén egészséges, és jótékonyan befolyásolja az ételek GI indexét. 
A turmixolás, lé- és pürékészítés szétroncsolja a szénhidrátszemcséket (molekulákat). A szétroncsolt szénhidrátszemcsét a szervezet gyorsabban megemészti és gyorsabban juttatja a vérbe, így emeli az étel GI indexét. Amikor ugyanazt a gyümölcsöt turmixolva vagy püréként fogyasztjuk, magasabb a GI-értéke, mint ha azt egészben fogyasztanánk el.

A keményítő tartalmú ételek főzési ideje is befolyásolja a GI értékét. Minél hosszabban főzünk egy keményítő tartalmú ételt (tészták, rizs, burgonya, kukorica), annál több vizet vesz fel és zselatinossá, kocsonyássá válik. Minél zselatinosabb egy keményítő, annál gyorsabban szívódik fel a vérbe és emeli a vércukorszintet. A szétfőtt keményítők magas GI-értékűek. A félkeményre főzött tészta (“olaszos al dente”) és rizs lassabban szívódik fel és alacsonyabb a GI-értéke.