hagyományos kínai orvoslás

Dr. Potoczki Katalin
hagyományos kínai orvos, természetgyógyász-addiktológus, orvos 

20 éve dolgozom orvosként, és ezt az időt a gyógyítás mellett nagy arányban arra is szántam, hogy ismereteimet kibővítsem a keleti – ezen belül különös figyelmet fordítva a kínai – orvoslás és az ehhez kapcsolódó filozófia tanításaival. A keleti és az akadémikus orvoslás egyes módszereinek ötvözése hatalmas távlatokat nyitott meg számomra. Az így kialakult gyógyító szemlélet eredményességét számtalan példa igazolja. Ezzel a sokkal nyitottabb megközelítéssel hitelesen azonosulni tudok. Természetesen az azonosulás nem egy statikus állapot. Folyamatosan felfedezek és tanulok, és ez nagy örömet és sikereket hoz számomra és a pácienseim számára is.

A képzett és tapasztalt szakember által végzett Hagyományos Kínai Orvoslás hatásos gyógymódokkal és eljárásokkal képes számos betegség illetve panasz orvoslására. Az utóbbi években a HKO kilépett a nyugati világ által ráhúzott skatulyából és végre részévé válhatott a nyugati ember gyógyulási és gyógyítási kultúrájának. Ezt segítette elő a szabályozás, ami bevezette a hagyományos gyógymódok iránt nyitott orvosok körében a Hagyományos Kínai Orvoslás egyetemi oktatását. A törvényi előírásoknak köszönhetően ma már számunkra is elfogadható, ellenőrzött sterilitási körülmények között alkalmazzák a Hagyományos Kínai Orvoslást Magyarországon is.

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) az emberi szervezet egyensúlyának fenntartására és egészségének megőrzésére fekteti a hangsúlyt. Az emberi test működésének összefüggéseit keresi, és a testi, lelki, környezeti adottságokat együttesen vizsgálva talál megoldást az egyes betegségekre. A nyugati orvoslás szemléletmódja szerint a betegségeket különféle kórokozók okozzák. Ahhoz, hogy ezek ellen fel tudja venni a harcot, célzott gyógyszereket használ. Ezzel szemben a Hagyományos Kínai Orvoslás az ember egészséges állapotának helyreállítására törekszik. Ehhez az emberi szervezet öngyógyító és helyreállító képességét használja fel elsősorban.

Sokat hallani a Chi vagy Qi fogalmáról. Szó szerint lefordítva azt jelenti, életerő vagy életenergia. A Qi akadálytalan áramlása a test meridián csatornáin a hosszú élet és az egészség záloga. Az emberi szervezetben fellépő egyensúlyhiány illetve az energiaáramlás zavarai lehetnek okozói a betegségek kialakulásának. A Hagyományos Kínai Orvoslás az egyensúly és az energiaáramlás helyreállítására összpontosít.

A nyugati és a keleti orvoslás ugyanazt a problémát vagy panaszt más-más szemszögből vizsgálja. A nyugati medicina a betegség jellemzőire figyel, és ennek megfelelően alkalmazza az ismert nyugati gyógymódokat, gyógyszereket, míg a HKO a betegségek mögött meghúzódó okokat keresi és az Öt Elem (Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz) elméletéből kiindulva igyekszik gyógyírt találni a betegségre. A HKO az emberre, mint a világegyetem részére tekint, és ennek megfelelően vizsgálja a gyógynövényekre adott reakcióit, valamint megfigyeli a beteg társadalmi és lelki viszonyait is.  Ez a rendkívül alapos felmérés segíti elő, hogy a lehető leginkább személyre szabott, és célzott gyógymódot válasszuk ki oly módon, hogy az alkalmazott eljárások illetve gyógynövények szinte semmiféle mellékhatást nem eredményeznek. A HKO komplementer módszer, amelyet a krónikus problémák megoldására illetve enyhítésére érdemes alkalmazni, valamint elsőrendű eszköz a betegségek megelőzésében.

A HKO gyógyító módszerei közül a legismertebb az akupunktúra. Az akupunktúrás kezelések során az orvos hajszálvékony steril tűket szúr a test energiacsatornái mentén elhelyezkedő akupunktúrás pontokba. Egy-egy kezelés során a test teljes felületén 10-25 tű kerül beszúrásra, majd a páciens 30 percen át nyugodtan pihenhet elzárt gyógyító kabinokban. A kezelések után a páciensek jelentős része arról számol be, hogy tünetei enyhülnek, energikusabbnak érzik magukat.

Akupunktúrás kezelést Magyarországon csak orvosi diplomával rendelkező Hagyományos Kínai Orvos végezhet. A Tenuitas Egészség Stúdióban különleges figyelmet szentelünk a sterilitásnak és a kifogástalan tisztaságnak.