Természetesen, idegen anyagok és gyógyszerek nélkül is van megoldás az allergiára. Lássuk, mi az, amit hasznos tudnunk az allergiával kapcsolatban.

 • Allergén

Az allergiás reakciókat kiváltó anyagok (pl. pollen, háziporatka, állati szőrök, penészgombaspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek stb.). A közhiedelemmel ellentétben nem maguk az allergének betegítenek meg bennünket, hanem a szervezetünk által ezekre adott immunválasz.

 • Allergia

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek normális körülmények között semmilyen válaszreakciót nem váltanak ki a szervezetből.

 • Allergiás rhinitis

Az allergiás rhinitis (allergiás nátha) a szervezetnek a környezet allergénjeire adott túlérzékeny válaszreakciója. Az allergiás rhinitis az orrnyálkahártya duzzadásos betegsége, tünetei közé az orrviszketés, a tüsszögés, az orrfolyás és az orrdugulás tartoznak.

 • Anafilaxiás sokk

A legsúlyosabb allergiás reakció az anafilaxiás sokk, amelyet pl. darázscsípés, penicillin okozhat, s amely csalánkiütést, majd hirtelen elsápadást, az arc és nyak megduzzadását, nehézlégzést, fulladást, továbbá vérnyomásesést, rendellenes szívműködést, halált okozhat. Kialakulásának gyanúja esetén azonnal mentőt kell hívni.

 • ARIA jelentés

Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésének eredményeképpen Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) címmel 2001-ben megjelent, és több alkalommal frissített diagnosztikus és terápiás útmutató, amely összefoglalja az allergiával és az asztmával kapcsolatos tudnivalókat.

ARIA (Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma) (angolul) »

 • Asztma

Az asztma a légutak gyulladásából fakadó krónikus betegség. A gyulladás nyomán a légutak érzékenyen reagálnak azokra az anyagokra, amelyekre allergiásak vagyunk, vagy amelyek irritálják tüdőnket. A tüdő teljesítőképességét véglegesen csökkenti a hörgők falának megvastagodásával és a hörgők belsejét bélelő hám alatti kötőszövet felszaporodásával járó szöveti átépülés, ami már nem sokkal a betegség tüneteinek kezdete után elkezdődhet. Emiatt a tüdő működése (légzésfunkció) az enyhe tünetek mellett is gyorsan romolhat. Ha a szöveti átépülés nem következik be, akkor akár súlyos rohamok mellett is kielégítő marad a légzésfunkció.

Asztma (Wikipédia cikk) »

 • Dekongesztánsok

Olyan készítmények, amelyek gyorsan megszüntetik az orrdugulást, ezért az allergiás rhinitis valamennyi formájában rövid ideig tartó használatuk ajánlott. Hatásukra az javul az orr levegőáramlása. Emellett segítenek a szövődmények megelőzésében és megkönnyítik a nazális szteroidok bejutását.

 • H1-antihisztaminok

Az orális H1-antihisztaminok az enyhe-közepes fokú allergiás rhinitis elsődleges gyógyszerei. A második generációs antihisztaminok (cetirizin, loratadin, fexofenadin) az elmúlt 15 évben jelentek meg, hatásuk gyorsabban fellép és tovább tart, mellékhatásaik pedig csekélyebbek, mint az első generációs elődeiké. A második generációs antihisztaminok napi egyszeri szedés mellett is hatékonyan csökkentik az orrfolyást, tüsszögés és az orrviszketést valamint a szemtüneteket, ugyanakkor kevésbé hatékonyak orrdugulás esetén.

 • Házipor allergia

Okozója nem a házipor, hanem a háziporatka mikroszkopikus méretűre töredezett, s ezért a levegőben szálló beszáradt ürülékének fehérjetartalma. Amikor ezt belélegezzük vagy bőrünkkel érintkezik, az erre érzékenyeknél allergiás reakciók alakulnak ki.

 • Immunterápia

A specifikus immunterápia az egyedüli oki kezelés allergiás rhinitis esetén. Alkalmazásával immuntolerancia alakul ki, csökken a gyulladás, valamennyi tünet javul. Használatakor nagy tisztaságú specifikus antigént kap a beteg vakcina formájában, emelkedő adagokban, a tünetmentes időszakban, majd ezt fenntartó kezeléssel egészítik ki.

 • Intermittáló allergia

Az allergiás tünetek előfordulásának időtartama alapján történő osztályozás egyik kategóriája. Az intermittáló (időszakos)allergia csak bizonyos időszakokban jelentkezik, a tünetek pedig heti négy vagy annál kevesebb napon át fordulnak elő, vagy egymást követő négy vagy annál kevesebb héten keresztül okoznak panaszokat.

 • Keresztallergia

A pollenallergiával sokszor bizonyos ételekre, élelmiszerekre való túlérzékenység is együtt jár: ez az úgynevezett keresztallergia. Az allergiás tüneteket felerősítő zöldségekről és gyümölcsökről inkább mondjunk le, mert könnyen olyan reakciót válthatnak ki, mint azok a növények, amelyekre allergiásak vagyunk.

 • Nazális szteroidok

A nazális szteroidok az allergiás nátha kezelésében alkalmazott gyógyszerek, amelyek az allergiás gyulladást számos ponton gátolják és ezáltal az allergiás nátha valamennyi tünetét mérséklik. A terápia azonban csak akkor sikeres, ha a beteg rendszeresen használja és betartja a helyes alkalmazást. Az érezhető javuláshoz legalább három nap kell, és a teljes hatás két hét alatt alakul ki.

 • Parlagfű

A parlagfű eredetileg Észak-Amerikából érkezett gyomnövény, de agresszivitása és szívóssága révén Európa egyes részein elterjedt. Magyarországon mintegy ötmillió hektár területen fordul elő, ebből 700 ezer hektár erősen fertőzöttnek számít. A mélyebb rétegekbe leszántott magok a talajtakaró védelmében akár 30-40 évig is csíraképesek maradnak, s a talajmozgás következtében a felszínre kerülve újra növekedésnek indulnak.

Parlagfű (Wikipédia cikk) »

 • Parlagfű allergia

Az augusztus második hetétől október közepéig virágzó parlagfű virágpora által kiváltott parlagfű allergia legfőbb tünetei a szem viszketése, könnyezése, a folyamatos tüsszögés, orrfújás, de az igen agresszív pollen a szénanáthán túl kötőhártya-gyulladást, asztmás rohamot és bőrgyulladást is kiválthat.

 • Perzisztáló allergia

Az allergiás tünetek előfordulásának időtartama alapján történő osztályozás egyik kategóriája. A perzisztáló (állandó)allergia jellemzője, hogy a tünetek több mint heti négy napon át és több mint négy egymást követő héten át okoznak kellemetlenségeket.

 • Pollen

Virágok szaporító szervének hímivarsejtje, a pollenallergia okozója. Levegőben terjed, gyakorlatilag elkerülhetetlen a találkozás vele. A fák, fűfélék és egyéb gyomnövények virágpora okozhat pollenallergiát.

Virágpor (pollen) (Wikipédia cikk) »

 

 • Pollennaptár

Speciális naptár, amely jelzi, hogy a leggyakrabban allergiás reakciókat kiváltó növények általában mikor virágoznak, s okoznak ezáltal allergiás tüneteket. A pollennaptár ma már csak retrospektív módon használható, és mert a megszokott időjárási jelenségek ma már nem igazak, több hetes csúszások is lehetnek egymást követő évek pollen-megjelenéseiben.

Az allergia kezelése

Tenuitas Egészség Stúdió számos megoldást kínál az allergia kezelésére. Rengeteg sikeres kezelés tanúsítja, hogy az allergia igen hatékony gyógymódja az akupunktúra. Mint ismeretes, az akupunktúra az energetikai egyensúlyzavarok helyreállításában ér el óriási sikereket. Az akupunktúra a test saját erőforrásait hozza újra harmóniába, ami azt eredményezi, hogy a fokozott érzékenységi reakció (allergia) helyett a szervezet újra képes helyesen értelmezni a külvilágból érkező impulzusokat. Az akupunktúra rendkívüli előnye minden egyéb ismert módszerrel szemben, hogy nincs szükség idegen anyagok bevitelére, hiszen a gyógyszerek és mellékhatásaik tovább terhelhetik az amúgy is legyengült szervezetet.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy érdemes az allergiaszezon előtt két hónappal megkezdeni a kezeléseket. Az esetek többségében 5-10 kezelés elegendő ahhoz, hogy tünetmentesen átvészeljük az érkező allergiaszezont. Amennyiben a háttérben stressz-faktor is megfigyelhető, az NLP terápia igen nagy segítséget nyújthat. Ennek keretében, már akár egy-két alkalom is elegendő ahhoz, hogy a megfelelő gyakorlatok segítségével átformáljuk a környezetre adott reakcióinkat.

Amennyiben szívesen csatlakoznál programunkhoz és elérkezettnek látod az időt, hogy drámai események nélkül, nyugodtan átalakítsd életmódodt, várjuk jelentkezésedet