Mi az a köpöly és a köpölyözés?

Köpölyözésnél kis üveg vagy műanyag pohár szerű csuprot tapasztunk a bőrfelületre, vákuum segítségével.

A köpölyözés is a kínai gyógymódok közé sorolható, amelynek eredete szintén nagyon régre nyúlik vissza. Akkor még állatok szarvát, azaz szaru-köpölyt használtak.

A természetgyógyászat egyik legérdekesebb, ma is használt ága a köpölyözés. A reflexzónák ingerlésének egyik legerősebb módja. A kezelés során vákuumot hozunk létre a köpölyben, ez szívó hatásával vérbőséget okoz az adott területen. Helyileg serkenti a vérkeringést, fokozza az anyagserét és a kapillárisok átjárhatóságát, és ezzel beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusát.

Tudatosítanunk kell, hogy testünk legnagyobb szerve a bőrünk. Folyadékkal töltött, hajszálerek hálózatával ellátott, alatta található a kötőszövet, izmok és nem utolsó sorban rengeteg idegvégződés található rajta. Bőrünkön keresztül kommunikálnak szerveink a külvilággal. Itt található a 14 fő meridián, energia csatorna, melyek közvetlen összeköttetésben állnak a megfelelő szervekkel.

Köpölyözéssel hatunk az érrendszerre, véráramra valamint az energiaáramlásra az úgy nevezett chi-re, ami a kínai orvoslás szemszögéből az élet megnyilvánulása. Ez egy szemmel láthatatlan energia, ami ott van az élet minden területén.

A köpölyözés a bőrszövetbe szívja a káros anyagokat, ahonnan a kitágult hajszálereken a pórusokon át távozik a szervezetből. Két jelentős hatása van, tisztítja a vért és beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusát. A fogyókúrákban is rendkívül hatékony módszer, amellyel elősegíthetjük a bőr feszesebbé válását még nagyobb súlyvesztés esetén is.

A köpölyök húzó hatása kitágítja a bőrben és a kötőszövetben lévő kapillárisokat, ez által növekszik a vérellátás az izmokban, megszűnik a vér és a nyirok stagnálása. Ugyan ilyen jótékony hatása van az izületekre is, ahol a véráram stimulálásával az izületekben található kocsonyaanyag mennyisége is növekszik. Javítja az emésztőszervek működését, a gyomorsav harmonikus felszívódását. Egyaránt hat a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszerre.

A köpölyözés jótékony hatásának kihasználása szinte végtelen lehetőségeket rejt magában. Jótékony hatását kihasználhatjuk, ha fogyni akarunk és akkor is, ha valami szervi vagy éppen lelki problémánk van.

Köpölyözés: Hogyan alkalmazzuk?

A vákuumképzés történhet tüzes technikával, amikor a lángot alkoholos vattapamacs meggyújtásával visszük be a köpöly alá, majd hirtelen ráborítjuk a testre. Ebben az esetben a hő segítségével tudunk vákuumot létesíteni anélkül, hogy a bőr megsérülne.

Egy másik módszer, amikor mechanikus vákuumszívóval szívjuk ki a levegőt a csészéből. Ez biztonságosabb és modernebb eljárás. Itt először az adott bőrfelületre helyezzük fel a köpölyt, majd ezután kiszívjuk a levegőt alóla. Az üveg vagy műanyag köpölyt úgy alkalmazzuk, hogy előzőleg olajjal vagy krémmel bekenjük a kérdéses területet, majd lassan csúsztatjuk a bőrön. A vákuum megmarad a pohár alatt a mozgatás ellenére is.

Mire és hogyan hat a köpölyözés?

A köpölyözés hatásmechanizmusa nagyon összetett. Fokozza a vérkeringést, az anyagcserét és a kapillárisok átjárhatóságát. Hatása hasonlít a melegítéshez, ezért a beteg úgy érezheti, hogy meleg levegő hatol be a bőrébe. A bőr a vérbőség hatása miatt belül és pára jelenik meg a csésze falán. A szívóhatás folytán az ozmotikus nyomás fokozódása révén, helyi ödéma keletkezik, valamint fékeződik a nyirok visszaáramlása. Általános hatása révén, amely az érkapillárisok átjárhatóságának javítása, egy ön-hematolízist (saját vérbontást) indít el.

Nagyon jól alkalmazható narancsbőr kezelésére, illetve helyi fogyasztásra, mint például a comb, has vagy a far területének fogyásakor. A bőr rugalmas és feszes lesz a kezelés során. Az adott területen lévő pangások is nagyon jól oldhatók, amely után fogyás látványosabbá válik.

Alkalmazása ezen kívül még sokféle betegségben javasolt, mint rohamszerű köhögés, asztma, hányinger, hasmenés, lumbágó, váll- és hátfájdalom esetén, ízületi fájdalmaknál, és a balesetek utáni rehabilitációban is nagy segítséget nyújthat.