A GI diéta lényege arra a felfedezésre épül, hogy a különböző ételekből a szénhidrátok nem egyformán szívódnak fel. Van, amiből gyorsabban, van amiből lassabban. A szénhidrát emeli a vércukor szintet. A vércukorszint emelkedése pedig megváltoztatja az inzulinelválasztást olyan irányban, hogy az a hízást segíti elő. Ezáltal azok az ételek, melyekből a szénhidrát gyorsan felszívódik, jobban hízlalnak. A GI számítási módszer alkalmazásával könnyen beillesztjük az alacsony GI ételeket a mindennapi étrendünkbe, és szinte észrevétlenül megszabadulunk felesleges kilóinktól.

Glikémiás index

A glikémiás index a táplálékok sorrendjét jelenti 1-100-ig, annak függvényében, hogy milyen hatást gyakorolnak a vércukorszintre. Eredetileg a cukorbetegek számára fejlesztették ki, hogy követni tudják vércukorszintjük alakulását, de fogyókúrának is kifejezetten hatékony! A glikémiás index meghatározása úgy történik, hogy összehasonlítják a különböző ételek vércukorszint emelő hatását, egy maximumnak kijelölt emelkedési szinthez mérten.

Glikémiás index »

Hogyan fogyhatsz a GI diétával?

Nem csak a szénhidrát befolyásolja a hízást, hanem a glükóz (cukor) is, hiszen az is befolyásolja az szervezetedben termelődő inzulin mennyiségét. Minél alacsonyabb indexű egy étel, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba és annál kevesebb inzulint termel szervezeted. Tehát, ha a választott étel GI-je alacsony, kevésbé hízol tőle.

Alacsony GI

< 55 <  

Közepes GI (56-69)

< 70 < 

Magas G

Rendszeresen fogyasztható

Mérsékelt mennyiségben fogyasztható

Inkább kerülendő

Miben különbözik a GI diéta más diétáktól?

  • A GI-diéta a klasszikus zsírszegény, szénhidrátdús diétáktól tér el elsősorban, amelyek sikeresek ugyan a koleszterinszint, sőt, az infarktus csökkentésében, de a bennük lévő szénhidráttól közben hízlalnak.
  • A GI nem korlátozza a hús- és zöldségfogyasztást, melyek kitölthetik diétás napjaid. Az ábrán látható háromszög látványosan szemlélteti az élelmiszerek GI-értékek szerinti sorrendjét. Első helyen a magvak és gabonafélék állnak, majd követik őket a zöldségek és gyümölcsök. A tejtermékek, húsok (állati fehérjék) a harmadik szintet foglalják el, és legfelül találhatók az zsírok, édességek, cukrok.
  • Amennyiben magasabb a vércukor- vagy tiglycerin szinted, magas a vérnyomásod vagy netán cukorbetegséggel küzdesz, akkor az index segítségével pontosan mérve tudod csökkenteni a magas szénhidrát tartalmú ételeket (például: cukrok, üdítők, pelyhek, fehér kenyerek). Ez azt jelenti, hogy nem csak az egyenletes fogyást biztosítod, hanem egészségügyi problémáidra is megoldást nyújthatsz.

Gyümölcsök

Alacsony GI (0-55)

Közepes GI (56-69)

Magas GI (70-100)

Meggy

22

Sárgabarack

57

Görögdinnye

72

Grépfrút

25

Ananász

59

Aszalt alma

29

Papaja

59

Alma

38

Mazsola

64

Körte

38

Szilva

38

Eper

40

Narancs

42

Őszibarack

42

Szőlő

46

Mangó

51

Banán

52

Kivi

53

     

Zöldségek

Alacsony GI (0-55)

Közepes GI (56-69)

Magas GI (70-100)

Borsó

48

Édesburgonya

44

Karórépa

72

Sárgarépa

41

Újburgonya

62

Sült krumpli

75

Cékla

64

Sütőtök

75

Bab

79

Héjában sült burgonya

85

Burgonyapüré

92

Gyümölcslevek

Alacsony GI (0-55)

Közepes GI (56-69)

Magas GI (70-100)

Almalé (nem 100%-os)

37

Kóla

55

Almalé (100%-os)

40

Áfonyalé

56

Paradicsomital

38

Narancsszörp (tömény)

66

Ananászlé

46

Narancsital

68

Narancslé

50

Grépfrútlé

48

     

Tejtermékek

Alacsony GI (0-55)

Közepes GI (56-69)

Magas GI (70-100)

Zsírszegény joghurt, édesítővel

14

Sűrített tej

61

Zsírszegény joghurt cukorral

33

Fagylalt

61

Tej, zsíros

27

Tej, sovány

32

Szójatej

44

Zsírszegény fagylalt

47

     

Gabonatermékek és tészták

Alacsony GI (0-55)

Közepes GI (56-69)

Magas GI (70-100)

Árpa

22

Hosszúszemű rizs

55

Fehér instant rizs

87

Spagetti 5 perces

38

Basmati rizs

58

Spagetti 10 perces

44

Rizsmetélt

62

Makaróni

47

Kuszkusz

65

Tojás

40

Gyorsrizs

68

Kukorica

48

Gnocchi

68

Barnarizs

50

Rizottó rizs

69

 

Pékáruk

Alacsony GI (0-55)

Közepes GI (56-69)

Magas GI (70-100)

Rozsenyér

50

Pita kenyér

57

Fehér kenyér

70

Gyümölcskenyér

54

Croasantok

59

Sütemény eper-bevonattal

73

Szedres muffin

59

Gofri

76

Korpás muffin

60

Fánk

76

Burger zsemle

61

Gluténmentes magos kenyér

79

Répatorta

62

Gluténmentes fehér kenyér

80

Teljes kiörlésű kenyér

66

Palacsinta

67

   

Egytál-kényelmi ételek

Alacsony GI (0-55)

Közepes GI (56-69)

Magas GI (70-100)

Sovány csirkehús rizzsel

36

Konzerv-gyümölcskoktél

55

Konzerv-paradicsomleves

38

Sajtos-uborkás szendvics fehér kenyérrel

55

Konzerv minesztróne leves

39

Méz

64

Húsos ravioli

39

Sajtos makaróni

64

Konzerv lencseleves

44

Konzerv borsóleves

66

Konzervkukorica

46

Instant burgonyapüré

69

Instant metélt (noodles)

47

Főtt bab

48

Lencse

30

Szójabab

18

     

Csipegetnivalók, nasik

Alacsony GI (0-55)

Közepes GI (56-69)

Magas GI (70-100)

Csoki

65

Popcorn

72

Gumicukorka

78

Perec

83

Reggelire valók

Alacsony GI (0-55)

Közepes GI (56-69)

Magas GI (70-100)

Házi készítésű müzli

48

Instant zabkása

66

Cukrozott, ízesített müzlik, crunchyk

77

Hagyományos zabkása

51

 
  • Szabadon fogyasztható ételek

Ezeknek az ételeknek vagy azért nincs GI-besorolásuk, mert annyira alacsony a szénhidráttartalmuk, vagy azért, mert GI-szemmel még nem tesztelték őket. Ezek mind egészséges ételek, alacsony zsír- és kalóriatartalommal.

  • Tejtermékek

Túró, tojás, feta sajt, alacsony zsírtartalmú krémsajt, zsírszegény cheddar sajt, zsírszegény edami sajt, zsírszegény mozzarella sajt, Ricotta sajt.

  • Halak és kagylók

Tőkehal, rák, óriási laposhal, makréla, kék kagyló, szardínia, lepényhal, királyrák, lazac, fésűkagyló, nyelvhal, kardhal, pisztráng, tonhal.

  • Húsok

Az összes sovány hús: marha, csirke bárány, pulyka, borjú. A vadhúsok, fürj, galamb. Sonkafélék, pl. füstölt sonka.

  • Zöldségek

Articsóka, spárga, cukkini, avokádó, káposzta, karfiol, zeller, padlizsán, uborka, póréhagyma, saláták, paprika, futóbab, spenót, tök, paradicsom.

  • Veszélyes ételek

Ezek az ételek nagyon kevés szénhidrátot tartalmaznak, a GI-értékük alacsony, vagy nincs is számokban mérhető GI-értékük, azonban mértékkel kell őket fogyasztani, mert vagy kalóriaértékük magas, vagy bővelkednek telített zsírsavakban, sóban, vagy cukorban. Például a mogyoró egészséges, de nem igazán fogyókúrás étel.

  • Pékáruk, sütik

Csokoládétorta (38), házi készítésű banántorta (47), piskóta (46).

  • Egytál-kényelmi ételek

Rántotthal-rudacskák (38), rántott hal (43), marhahús (45), csirkefalatkák (nuggets) (46), pizza (49), eperdzsem (51).

  • Mogyorófélék

Földimogyoró (14), sós kesudió (22).

  • Innivalók

Sör, konyak, gin, vörösbor, meggylikőr, whisky, fehérbor

  • Húsok

Szalámi, kolbászok (28).

  • Olajok

Minden olajból keveset kell használni. Válassz mogyoróféléből vagy magokból kivont napraforgóolajat vagy olívaolajat!