A GI diéta lényege arra a felfedezésre épül, hogy a különböző ételekből a szénhidrátok nem egyformán szívódnak fel. Van, amiből gyorsabban, van amiből lassabban. A szénhidrát emeli a vércukor szintet. A vércukorszint emelkedése pedig megváltoztatja az inzulinelválasztást olyan irányban, hogy az a hízást segíti elő. Ezáltal azok az ételek, melyekből a szénhidrát gyorsan felszívódik, jobban hízlalnak. A GI számítási módszer alkalmazásával könnyen beillesztjük az alacsony GI ételeket a mindennapi étrendünkbe, és szinte észrevétlenül megszabadulunk felesleges kilóinktól.
Glikémiás index
A glikémiás index a táplálékok sorrendjét jelenti 1-100-ig, annak függvényében, hogy milyen hatást gyakorolnak a vércukorszintre. Eredetileg a cukorbetegek számára fejlesztették ki, hogy követni tudják vércukorszintjük alakulását, de fogyókúrának is kifejezetten hatékony! A glikémiás index meghatározása úgy történik, hogy összehasonlítják a különböző ételek vércukorszint emelő hatását, egy maximumnak kijelölt emelkedési szinthez mérten.
Hogyan fogyhatsz a GI diétával?
Nem csak a szénhidrát befolyásolja a hízást, hanem a glükóz (cukor) is, hiszen az is befolyásolja az szervezetedben termelődő inzulin mennyiségét. Minél alacsonyabb indexű egy étel, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba és annál kevesebb inzulint termel szervezeted. Tehát, ha a választott étel GI-je alacsony, kevésbé hízol tőle.
Alacsony GI |
< 55 < |
Közepes GI (56-69) |
< 70 < |
Magas G |
Rendszeresen fogyasztható |
Mérsékelt mennyiségben fogyasztható |
Inkább kerülendő |
Miben különbözik a GI diéta más diétáktól?
- A GI-diéta a klasszikus zsírszegény, szénhidrátdús diétáktól tér el elsősorban, amelyek sikeresek ugyan a koleszterinszint, sőt, az infarktus csökkentésében, de a bennük lévő szénhidráttól közben hízlalnak.
- A GI nem korlátozza a hús- és zöldségfogyasztást, melyek kitölthetik diétás napjaid. Az ábrán látható háromszög látványosan szemlélteti az élelmiszerek GI-értékek szerinti sorrendjét. Első helyen a magvak és gabonafélék állnak, majd követik őket a zöldségek és gyümölcsök. A tejtermékek, húsok (állati fehérjék) a harmadik szintet foglalják el, és legfelül találhatók az zsírok, édességek, cukrok.
- Amennyiben magasabb a vércukor- vagy tiglycerin szinted, magas a vérnyomásod vagy netán cukorbetegséggel küzdesz, akkor az index segítségével pontosan mérve tudod csökkenteni a magas szénhidrát tartalmú ételeket (például: cukrok, üdítők, pelyhek, fehér kenyerek). Ez azt jelenti, hogy nem csak az egyenletes fogyást biztosítod, hanem egészségügyi problémáidra is megoldást nyújthatsz.
Gyümölcsök
Alacsony GI (0-55) |
Közepes GI (56-69) |
Magas GI (70-100) |
|||
Meggy |
22 |
Sárgabarack |
57 |
Görögdinnye |
72 |
Grépfrút |
25 |
Ananász |
59 |
|
|
Aszalt alma |
29 |
Papaja |
59 |
|
|
Alma |
38 |
Mazsola |
64 |
|
|
Körte |
38 |
|
|
|
|
Szilva |
38 |
|
|
|
|
Eper |
40 |
|
|
|
|
Narancs |
42 |
|
|
|
|
Őszibarack |
42 |
|
|
|
|
Szőlő |
46 |
|
|
|
|
Mangó |
51 |
|
|
|
|
Banán |
52 |
|
|
|
|
Kivi |
53 |
|
Zöldségek
Alacsony GI (0-55) |
Közepes GI (56-69) |
Magas GI (70-100) |
|||
Borsó |
48 |
Édesburgonya |
44 |
Karórépa |
72 |
Sárgarépa |
41 |
Újburgonya |
62 |
Sült krumpli |
75 |
|
|
Cékla |
64 |
Sütőtök |
75 |
|
|
|
|
Bab |
79 |
|
|
|
|
Héjában sült burgonya |
85 |
|
|
|
|
Burgonyapüré |
92 |
Gyümölcslevek
Alacsony GI (0-55) |
Közepes GI (56-69) |
Magas GI (70-100) |
|||
Almalé (nem 100%-os) |
37 |
Kóla |
55 |
|
|
Almalé (100%-os) |
40 |
Áfonyalé |
56 |
|
|
Paradicsomital |
38 |
Narancsszörp (tömény) |
66 |
|
|
Ananászlé |
46 |
Narancsital |
68 |
|
|
Narancslé |
50 |
|
|
|
|
Grépfrútlé |
48 |
|
Tejtermékek
Alacsony GI (0-55) |
Közepes GI (56-69) |
Magas GI (70-100) |
|||
Zsírszegény joghurt, édesítővel |
14 |
Sűrített tej |
61 |
|
|
Zsírszegény joghurt cukorral |
33 |
Fagylalt |
61 |
|
|
Tej, zsíros |
27 |
|
|
|
|
Tej, sovány |
32 |
|
|
|
|
Szójatej |
44 |
|
|
|
|
Zsírszegény fagylalt |
47 |
|
Gabonatermékek és tészták
Alacsony GI (0-55) |
Közepes GI (56-69) |
Magas GI (70-100) |
|||
Árpa |
22 |
Hosszúszemű rizs |
55 |
Fehér instant rizs |
87 |
Spagetti 5 perces |
38 |
Basmati rizs |
58 |
|
|
Spagetti 10 perces |
44 |
Rizsmetélt |
62 |
|
|
Makaróni |
47 |
Kuszkusz |
65 |
|
|
Tojás |
40 |
Gyorsrizs |
68 |
|
|
Kukorica |
48 |
Gnocchi |
68 |
|
|
Barnarizs |
50 |
Rizottó rizs |
69 |
|
Pékáruk
Alacsony GI (0-55) |
Közepes GI (56-69) |
Magas GI (70-100) |
|||
Rozsenyér |
50 |
Pita kenyér |
57 |
Fehér kenyér |
70 |
Gyümölcskenyér |
54 |
Croasantok |
59 |
Sütemény eper-bevonattal |
73 |
|
|
Szedres muffin |
59 |
Gofri |
76 |
|
|
Korpás muffin |
60 |
Fánk |
76 |
|
|
Burger zsemle |
61 |
Gluténmentes magos kenyér |
79 |
|
|
Répatorta |
62 |
Gluténmentes fehér kenyér |
80 |
|
|
Teljes kiörlésű kenyér |
66 |
|
|
|
|
Palacsinta |
67 |
Egytál-kényelmi ételek
Alacsony GI (0-55) |
Közepes GI (56-69) |
Magas GI (70-100) |
|||
Sovány csirkehús rizzsel |
36 |
Konzerv-gyümölcskoktél |
55 |
|
|
Konzerv-paradicsomleves |
38 |
Sajtos-uborkás szendvics fehér kenyérrel |
55 |
|
|
Konzerv minesztróne leves |
39 |
Méz |
64 |
|
|
Húsos ravioli |
39 |
Sajtos makaróni |
64 |
|
|
Konzerv lencseleves |
44 |
Konzerv borsóleves |
66 |
|
|
Konzervkukorica |
46 |
Instant burgonyapüré |
69 |
|
|
Instant metélt (noodles) |
47 |
|
|
|
|
Főtt bab |
48 |
|
|
|
|
Lencse |
30 |
|
|
|
|
Szójabab |
18 |
|
Csipegetnivalók, nasik
Alacsony GI (0-55) |
Közepes GI (56-69) |
Magas GI (70-100) |
|||
|
|
Csoki |
65 |
Popcorn |
72 |
|
|
|
|
Gumicukorka |
78 |
|
|
|
|
Perec |
83 |
Reggelire valók
Alacsony GI (0-55) |
Közepes GI (56-69) |
Magas GI (70-100) |
|||
Házi készítésű müzli |
48 |
Instant zabkása |
66 |
Cukrozott, ízesített müzlik, crunchyk |
77 |
Hagyományos zabkása |
51 |
|
|
|
- Szabadon fogyasztható ételek
Ezeknek az ételeknek vagy azért nincs GI-besorolásuk, mert annyira alacsony a szénhidráttartalmuk, vagy azért, mert GI-szemmel még nem tesztelték őket. Ezek mind egészséges ételek, alacsony zsír- és kalóriatartalommal.
- Tejtermékek
Túró, tojás, feta sajt, alacsony zsírtartalmú krémsajt, zsírszegény cheddar sajt, zsírszegény edami sajt, zsírszegény mozzarella sajt, Ricotta sajt.
- Halak és kagylók
Tőkehal, rák, óriási laposhal, makréla, kék kagyló, szardínia, lepényhal, királyrák, lazac, fésűkagyló, nyelvhal, kardhal, pisztráng, tonhal.
- Húsok
Az összes sovány hús: marha, csirke bárány, pulyka, borjú. A vadhúsok, fürj, galamb. Sonkafélék, pl. füstölt sonka.
- Zöldségek
Articsóka, spárga, cukkini, avokádó, káposzta, karfiol, zeller, padlizsán, uborka, póréhagyma, saláták, paprika, futóbab, spenót, tök, paradicsom.
- Veszélyes ételek
Ezek az ételek nagyon kevés szénhidrátot tartalmaznak, a GI-értékük alacsony, vagy nincs is számokban mérhető GI-értékük, azonban mértékkel kell őket fogyasztani, mert vagy kalóriaértékük magas, vagy bővelkednek telített zsírsavakban, sóban, vagy cukorban. Például a mogyoró egészséges, de nem igazán fogyókúrás étel.
- Pékáruk, sütik
Csokoládétorta (38), házi készítésű banántorta (47), piskóta (46).
- Egytál-kényelmi ételek
Rántotthal-rudacskák (38), rántott hal (43), marhahús (45), csirkefalatkák (nuggets) (46), pizza (49), eperdzsem (51).
- Mogyorófélék
Földimogyoró (14), sós kesudió (22).
- Innivalók
Sör, konyak, gin, vörösbor, meggylikőr, whisky, fehérbor
- Húsok
Szalámi, kolbászok (28).
- Olajok
Minden olajból keveset kell használni. Válassz mogyoróféléből vagy magokból kivont napraforgóolajat vagy olívaolajat!
Legutóbbi hozzászólások