A kamaszkor az egyik olyan időszak, amikor a szervezet a legtöbbet fejlődik, növekszik. 5 év alatt a súly megduplázódik és a gyermek évente 8-12 cm-t is nőhet. A tápanyagbevitel szintén tetemesen növekszik, eléri, sőt meghaladja a felnőttek számára szükséges energia-bevitel mértékét. Mindehhez hozzájárulnak a lelki-érzelmi és társas életükben bekövetkező változások, megpróbáltatások.

Kamaszkor (Wikipédia cikk) »

Az iskolai étkezdékben a gyerekek gyorsan, rosszat és nem elegendőt esznek. Következésképp folyton rágcsálnak, nassolnak valamit. Kamaszkorban kezdődik a társas kikapcsolódások időszaka is, amikor együtt járnak a fiatalok étterembe, és legtöbbször szintén elégtelen táplálékot fogyasztanak. Nagy a veszélye a kiegyensúlyozatlan étrendnek. Gyorsétterem délben, pizza este vagy fordítva: ez az egészséges táplálkozási szokások teljes elvesztése.

Elhízás ellen: kiegyensúlyozott étkezés

Ebben az életszakaszban igen nagy a szervezet igénye a tápanyagbevitelre és annál aggasztóbb, mennyire kiegyensúlyozatlan és egyhangú a kamaszok étrendje.

  • A kamasznak fokozott proteinmennyiségre van szüksége. Az energia-bevitel 10-20%-át kellene képezniük, és ennek negyede állati eredetű fehérje kell legyen.
  • A kalciumbevitel is megnő, napi 1200-1500 mg az optimális a növekedés korában. A csonttömeg növekszik. Így hát egy későbbi csontritkulásos állapot megelőzése érdekében fontos, hogy megfelelő mennyiségben kerüljön a gyerek szervezetébe.
  • A vasbevitelt is fokozni kell a testszövetek megfelelő növekedése érdekében. Emellett fontos szerepet játszik a vas a vörösvérsejtek számának növekedésében a fiúknál és a menstruáció következtében fellépő vashiány pótlásában a lányoknál.
  • A lipidek fogyasztásával a napi energia-szükséglet mintegy 1/3 részét pótolják a gyerekek leginkább zsírok formájában fogyasztva.
  • A kamaszok számára elegendő vitaminbevitel mértékéről nincsenek pontos ismereteink, de megfigyelhető például a B-vitamin, de akár az A- és az E-vitaminhiánya is (ez utóbbi főleg a lányoknál). Például a fogamzásgátló tabletták szedése fokozza a B6- és a B2-vitaminok beviteli igényét.
  • Végül két aranyszabály, mely a mindennapokban megszívlelendő: a tízórai-uzsonna fontossága, amelynek lassan égő cukrokból kell állniuk, és főleg a cukrásztermékek száműzése az étrendből.

Fülakupunktúra – a kamaszkor hatásos fogyókúra módszere

Az itt található jelentkezési lapon vagy telefonon történő bejelentkezés után egy Önnek és gyermekének is megfelelő időpontban egy állapotfelmérést végzünk. Az orvosi vizsgálat nem hozza semmiféle kellemetlen helyzetbe gyermekét. Nem kell levetkőznie, mérlegre állnia, ha nem akar. Teljes mértékben tiszteletben tartjuk kamasz gyermeke egyéni érzékenységét. Az állapotfelmérést követően egy félórás beszélgetés keretében feltérképezzük a kamasz saját motivációjának mértékét.

Itt történik meg az, ami sehol másutt ebben az összefüggésben. A fülakupunktúrás kezeléseket megelőzően együttműködve a gyermekkel kialakítjuk azt az érdemes és elérhető célt, ami a további kezelések során segíteni, motiválni fogja kamasz gyermekét abban, hogy boldogan, határozottan haladjon a számára legmegfelelőbb, egészséges testsúly elérése felé vezető úton.

A továbbiakban fülakupunktúrás kezelésekkel segítjük a fogyást. A kezelések hetente kétszer illetve háromszor történnek a túlsúly mértékétől függően. A kezelés során apró, vékony tűket szúrunk a fül külső részébe. Ez nem jár fájdalommal, hiszen a steril tűk nagyon vékonyak. Legfeljebb egy szúnyogcsípéshez hasonló aprócska szúrást fog érezni, de ez sem mindenkinél fordul elő. Ezt követően gyermeke saját, személyre szabott étrendet kap, amelyben olyan ételek is lesznek, amelyek illeszkednek a korábbi étrendjébe. Nem kell tehát olyasmit fogyasztania, amit nem szeret. Az előírt ételek kombinációja azt eredményezi, hogy a gyermek emésztése és teljes anyagcseréje egyensúlyba kerül, és szervezete saját öngyógyító mechanizmusai újra harmonikusan fognak működni.

A legszerencsésebb kamaszok szülei mindenben együttműködnek a gyermekkel a fogyókúra során, segítik a csemetét lelkileg és a megfelelő ételek összeállításában és elkészítésében egyaránt.

A túlsúly mértékétől függően a fogyókúra heti három kezeléssel az általunk kezelt páciensek 85%-ánál eredményezett havi 8-10 kg fogyást.

Figyelem!

A kamaszok együttműködése elsődleges fontosságú ezért fontos tudnia, hogy 14 éves kor felett ajánljuk ezt a módszert gyermekének. Szükség lesz arra, hogy megértse a folyamat lényegét, és ő maga is motivált legyen az eredmény elérésében. Ebben az esetben a szülő kívánsága még nem elegendő a teljes sikerhez. A túlsúlyos kamasznak is vágynia kell a fogyásra.