Hogyan segít a Tenuitas fogyókúra?

Az elhízás gyakorisága növekszik, de a gyakoriság a kor és a bőrszín szerint változó. A kövérség kétszer olyan gyakori az idős emberek, mint a fiatalabbak között; gyakorisága körülbelül ugyanakkora a fekete és a fehér férfiak körében. Kissé magasabb a latin férfiak, mint a fekete és a fehér férfiak között. Sokkal gyakrabban kövérek a fekete és a latin nők, mint a fehér nők. Például a középkorú fekete nők mintegy 60%-a elhízott, ezzel szemben a fehér nőknek csupán 33%-a.

Az elhízás és a túlsúly kialakulásának okai

Az elhízás oka több kalória elfogyasztása, mint amennyit a szervezet felhasznál. Genetikai és környezeti tényezők befolyásolják a testsúlyt, de még mindig tisztázatlan, hogy pontosan hogyan működnek közre egy személy súlyának meghatározásában. Az egyik feltételezett magyarázat, hogy a testsúly egy beállítási pont körül szabályozódik, hasonlóan egy termosztát beállításához. A normálisnál magasabb beállítási pont megmagyarázhatja, hogy egyes emberek miért kövérek, miért nehéz fogyniuk és a súlyvesztést fenntartaniuk.

 • Genetikai tényezők

A genetikai befolyás átlagosan mintegy 33%-kal járul hozzá a testsúly meghatározásához, de az egyes személyekben ez lehet ennél több vagy kevesebb is. Társadalmi-gazdasági tényezők: ilyen tényezők nagyban befolyásolják az elhízást, különösen a nők között. Az Egyesült Államokban az elhízás több mint hétszer olyan gyakori az alacsonyabb társadalmi csoportokhoz tartozó, mint a magasabb csoportokban lévő nők között. Nem teljesen értjük, hogy miért van a társadalmi-gazdasági tényezőknek ilyen erős befolyása a nők súlyára, de a társadalmi státusz emelkedésével az elhízással szembeni megtorlás mindenképp nő. A magasabb társadalmi csoportokban lévő nőknek több idejük és anyagi lehetőségük van a diétázásra és testmozgásra, ami lehetővé teszi számukra, hogy ezeknek a társadalmi elvárásoknak megfeleljenek.

 • Pszichológiai tényezők

Az érzelmi zavarokat, melyeket régebben az elhízás egy fontos okának tartottak, ma az elhízott emberekkel szemben megnyilvánuló erős előítéletre és megkülönböztetésre adott válasznak tekintik. Az érzelmi zavarok egy fajtája a testséma-zavar (előnytelen kép a saját testről) jelentős probléma sok elhízott, fiatal nő számára. Társasági helyzetekben szélsőséges félénkséghez és kellemetlenség-érzéshez vezet.

Két étkezési sémát, a „habzsoló evési rendellenességet” és az „éjjeli evés”-szindrómát, melyek egyes emberekben hozzájárulhatnak az elhízáshoz, stressz és érzelmi kiborulás válthat ki. A „habzsoló evési rendellenesség” hasonló a bulimia nervosához, kivéve, hogy ebben az esetben az evést nem követi a beteg által kiváltott hányás. A következmény: több kalória fogyasztása. Az „éjjeli evés”-szindrómában a reggeli étvágytalanságot este túl sok evés, izgalmi állapot és álmatlanság követi.

 • Fejlődési tényezők

A zsírsejtek méretének, számának vagy mindkettőnek az emelkedése növeli a szervezetben tárolt zsír mennyiségét.

Az elhízottaknak, főleg azoknak, akik gyermekkorukban híztak el, akár ötször több zsírsejtjük lehet, mint a normális súlyúaknak. Mivel a sejtek száma nem csökkenthető, fogyást csak az egyes sejtekben lévő zsír mennyiségének csökkentésével lehet elérni.

 • Fizikai aktivitás

A csökkenő fizikai aktivitás a gazdag társadalmakban talán a növekvő elhízás egyik legfőbb oka. Az Egyesült Államokban az elhízás több mint hétszer olyan gyakori ma, mint 1900-ban volt, noha a naponta átlagosan elfogyasztott kalóriák még 10%-kal csökkentek is. Az ülő foglalkozásúaknak kevesebb kalóriára van szükségük. A növekvő fizikai aktivitás hatására a normál súlyúak többet esznek, de az elhízott emberek nem szükségképpen. Hormonok: ritkán hormonális rendellenességek okoznak elhízást.

 • Agykárosodás

Ritkán az agyat, főleg a hipotalamuszt ért károsodás eredményez elhízást.

 • Gyógyszerek

Számos elterjedten használt gyógyszer okoz súlygyarapodást. Közéjük tartoznak a mellékvesekéreg-hormonok (kortikoszteroidok), mint a prednizolon, és sok antidepresszáns, akárcsak a legtöbb elmegyógyászati betegség kezelésére használt gyógyszer.

Elhízás és túlsúly tünetei

Túl sok zsír felhalmozódása a rekeszizom alatt és a mellkasfalon nyomást gyakorolhat a tüdőkre, ami még kisfokú megerőltetésnél is nehézlégzést okoz. A légzési nehézség súlyos zavart, a légzés átmeneti kimaradását okozza az alvás során (alvási apnoe), ami napközben aluszékonysághoz és más szövődményekhez vezet.

Az elhízás különféle ortopédiai problémákat okozhat; ide tartozik a derékfájdalom és az idült ízületi gyulladás (artrózis)rosszabbodása elsősorban a csípőben, térdben, bokákban. A bőrrendellenességek különösen gyakoriak. Az elhízott embereknek a súlyukhoz képest viszonylag kisebb a testfelszínük, ezért nem tudják hatékonyan leadni a testhőjüket, és többet izzadnak, mint a soványabbak. A lábak és bokák duzzanata, amit kis vagy közepes mennyiségű folyadék felhalmozódása (ödéma) okoz, szintén gyakori.

Elhízás és túlsúly szövődményei

Az elhízott embereknek esetében a legtöbb betegség, sérülés, vagy baleset kialakulásának, illetve halálos kimenetelének kockázata magasabb, és ez az elhízás fokozódásával tovább nő. A kockázat a felesleges zsír elhelyezkedésétől is függ. A zsír általában a férfiak hasán (abdominális elhízás) és a nők combján és farán (alsótestfél-elhízás) halmozódik fel. A hason elhelyezkedő elhízás a koszorúér-betegségek sokkal magasabb kockázatával és annak három fő kockázati tényezőjével: magas vérnyomással, felnőttkorban kezdődő cukorbetegséggel, és a zsírok (lipidek) magas vérszintjével jár együtt. Nem ismert, hogy a hason elhelyezkedő elhízás miért növeli ezeket a kockázatokat, a fogyás azonban drámaian csökkenti azok fenyegetettségét, akiknek abdominális az elhízásuk. A fogyás csökkenti a vérnyomást is a legtöbb magas vérnyomásos betegben, és a felnőttkorban kialakult cukorbetegségben szenvedők felének lehetővé teszi, hogy abbahagyják az inzulin vagy más gyógyszeres kezelést.

Bizonyos rákok, pl. a mell, a méh és a petefészek rákja nőkben, és a vastagbél, végbél és prosztata rákja férfiakban, gyakoribbak azokban az emberekben, akik elhízottak, mint azokban, akik nem. Menstruációs rendellenességek is gyakoribbak, és epehólyag-betegség háromszor olyan gyakran fordul elő elhízottakon.

Az elhízás és a túlsúly diagnózisa

Habár a kövérség ténye nyilvánvaló, mértékét a magasság és a súly mérésével határozzák meg. Gyakran ezeket az értékeket a testtömeg-index-szé alakítják át: a súly (kilogrammban) osztva a magasság (méterben) négyzetével. A 27 feletti érték enyhe elhízást jelez, a 30 feletti érték a kezelés szükségességére utal.

Látszólagos ellentmondás, hogy a nők, akiknek alsó-testen elhelyezkedő elhízásuk van, – amely az egészségi problémák sokkal kisebb kockázatát idézi elő – nyolcszor gyakrabban törekednek az elhízás kezelésére, mint a férfiak. A kezeletlen elhízás rosszabbodásra hajlamos, de a kezelés hosszú távú hatásai ellentmondásosak. Habár tekintélyes előrehaladást sikerült elérni a fogyasztás módszereiben, a leadott súlyt az emberek általában 3 éven belül visszahízzák. Az aggályok, hogy a súly visszahízása különféle egészségi problémákat okozna, megalapozatlanok, ezért ilyen aggodalmak ne gátolják meg az elhízott embereket abban, hogy fogyni próbáljanak.

Fülakupunktúra – a hatásos fogyókúra módszere

Tenuitas Fogyókúra Programja különösen nagy hangsúlyt helyez a túlsúly elleni küzdelem fontosságára. Ezzel nemcsak kellemesebb közérzetet, több magabiztosságot, szép, esztétikus alakot, hanem a továbbiakban előforduló betegségek megelőzésében érünk el komoly eredményeket. A súlycsökkentési program tehát csak a kezdet. Azonban ebben a fogyókúrás szakaszban olyan segítséget nyújtunk a pácienseknek, amely teljesen személyre szabott módon – éppen ezért rendkívül hatékonyan – támogatja a fogyókúrát és a későbbi életmódváltást.

Tenuitas Fogyókúra Program alapelemei a fülakupunktúra, amelyet szükség és igény esetén testakupunktúrával is kombinálunk. A fülakupunktúra során apró nagyon vékony tűket szúrunk a fülkagyló külső részébe. Ezzel olyan pontokat stimulálunk, amelyek abban segítenek, hogy a fogyókúra során éhségérzet nélkül, egészségesen, mellékhatások nélkül könnyednek és magabiztosnak érezheti magát. A kezelésekre hetente két illetve három alkalommal kerül sor. Ez a túlsúly mértékétől függ. Semmiféle idegen anyag, vegyszer, gyógyszer nem kerül a szervezetbe, hiszen ez a gyógymód a szervezet saját öngyógyító folyamatainak beindulását, erősítését segíti.

A fülakupunktúrás kezelések előtt pácienseink állapotfelmérést kapnak, amely során kerül összeállításra a személyre szabott étrend, amely fokozatosan és a páciens igényeinek figyelembe vételével átvezet az új életmód felé. Ez az életmód-váltás segít majd abban hosszútávon, hogy a páciens egészséges maradjon és a lehetőségekhez mérten minél tovább teljes értékű életet élhessen.

A fülakupunktúra hatékony fogyókúrás módszer, mivel a szervezet egyensúlyi állapotának visszaállításával szabadít meg a felesleges kilóktól.

 • Biztonságosan és fájdalom mentesen segíti a fogyást,
 • jelentősen csökkenti az étvágyat,
 • a belső szervek aktiválásával gyorsítja az anyagcserét.

A fülakupunktúra segítségével elkerülhetők a fogyókúrák kellemetlen mellékhatásai mint pl.

 • az állandó éhségérzet
 • az evés utáni sóvárgás és
 • a feszült, ideges lelkiállapot.

A fülakupunktúrás kezelések segítségével az egyénileg felállított diéta könnyedén, a lemondás érzése nélkül betartható.

Amennyiben szívesen csatlakoznál programunkhoz és elérkezettnek látod az időt, hogy drámai események nélkül, nyugodtan átalakítsd életmódod, várjuk jelentkezésedet