Hogyan segít a Tenuitas fogyókúra?

Globalizálódó világunkban egyre jobban tűnnek el a különbségek országok, tájak és népek között, ami viszont biztosan változik, bárhová is utazzunk, az a táplálkozás. Nézzük, milyen módon próbálják megőrizni egészségüket a világ minden táján élő népek!

 • Lengyelország: Ebédelj otthon!

Családcentrikus és vallásos országról lévén szó sokan próbálják meg ebédjüket otthon, családjukkal elkölteni. Ez mindenképpen hasznos, hiszen az otthon készített ételt jobban ellenőrzésünk alatt tarthatjuk: mi magunk választjuk hozzá az alapanyagot és pontosan annyi kalória lesz benne, amennyit beletettünk, szemben a menzák és munkahelyi gyorséttermek sokszor igencsak hizlaló menüivel.

 • Afrika: Keresd a magokat!

Élelmezés szempontjából kétségtelenül a fekete kontinens van a legnehezebb helyzetben, de lehetőségeikhez képest az ott élők próbálnak táplálóan étkezni. Olajos magvakkal próbálják helyettesíteni a húst, mert ezek is gazdagok fehérjében és jó hatású zsírokban. Gambiában például egészen sokféle ételt készítenek különféle magvakból, levest és ragukat is.

 • Brazília: rizs és bab mindenek felett

Talán meglepőnek tűnik, de a Brazíliában közkedvelt rizs és bab nem hizlal, alacsony a zsírtartalmuk és gazdagok rostokban. Mindkét alapanyag igen jó hatású a vércukorszintre.

 • Thaiföld és Malajzia: Mindent fűszeresen

A távol keleti ételekről általában csak annyit tudunk, hogy iszonyú csípősek. Ki hinné, hogy mindennek fontos szerepe van? Felgyorsítja az anyagcserét, és aki már csak egyszer is kóstolt thai ételt tudja, hogy lelassítja az étel beviteli sebességét. Ez utóbbi igen fontos tényező – lehetne – az elhízás elleni harcban: minél lassabban eszünk, annál kevesebb tápláléknál érjük el a teltségérzetet. Malajziában igen kiterjedten használt fűszer a kurkuma, ez utóbbinak már több tanulmány is igazolta kedvező hatásait.

 • Németország: Ne hagyd ki a reggelit!

Kizárt dolog, hogy egy rendes németnél kimaradjon a reggeli, még ha csak egy kemény tojásból is áll. Ez a szokás jó hatású, hiszen kiegyensúlyozott anyagcserét tesz lehetővé, valamint a nap későbbi részében is csökkenti a kalóriák iránti sóvárgást.

 • Hollandia: Kerékpározz az étterembe!

Mindenki kerékpározik Hollandiában, még az ebédhez is. Ha akár csak ennyit tennénk meg minden nap az egészségünkért, máris mintegy 400-500 kalóriával növelnénk az energiafelhasználásunkat: egy óra bringázás ennyit jelent.

 • Görögország: Grillezz zöldségeket!

Bár kiváló húsételeik is vannak, a görögök átlagos ebédjében nem szerepel feltétlenül hús. Articsóka, hagyma, paradicsom – akár salátában, akár főtt vagy grillezett formában, a zöldségek minden esetben nyerők. Egészségre gyakorolt kedvező hatásukat nem lehet elég sokat hangsúlyozni.

 • Dél-Afrika: Igyál roiboos teát!

Igen kedvelt ital Dél-Afrikában a roiboos tea, amely még ízesebb, mint a zöld tea, és egészségügyi hatásai is kedvezőbbek. Étkezés szempontjából a legfontosabb hatása, hogy csökkenti az étvágyat, így mérsékli az ebédnél bevitt kalóriákat.

 • Mexikó: Legyen az ebéd a legnagyobb étkezés

Mexikóban – és egyébként a világ igen sok országában – az ebéd a főétkezés. Ennek mindenképpen kedvezőbb a hatása, mintha a vacsora lenne az, mert a késő esti terhelés az anyagcserének (és a gyomornak) sem tesz jót. Ha azonban az ebédre helyezzük a hangsúlyt, egy könnyű vacsorával kiegészítve. akkor maximalizáljuk a szervezetünk zsírégető kapacitását, és reggelre leszünk éhesek.

 • Franciaország: egyél lassan és élvezd az ízeket!

A francia családok 92 százaléka vacsorázik együtt, szemben az amerikai családok 28 százalékával. A közösen eltöltött idő – ami beszélgetéssel telik – lassítja a táplálkozást, így nemcsak a léleknek tesz jó, hanem a testnek is.

 • Japán: Egyél halat!

Közismert, hogy a japánok rengeteg halat esznek, de meg is van a hatása: náluk a legnagyobb a születéskor várható átlagos élettartam. Nem kell sushit enni ahhoz, hogy jót tegyünk magunkkal: a halak gazdagok omega-3 zsírsavakban, amelyeknek kedvező hatása van a szívre.