Hogyan segít a Tenuitas Utolsó fogyókúra?

Alapvetően két típusba sorolhatjuk az embereket aszerint, hogy hova rakódik rajtuk a felesleg: Alma típus illetve körte típus. Aki az alma típusba tartozik annak a testzsír feleslege leginkább a hasra, mellre, nyakra és arcra rakódik, a végtagokon karokon, combokon és a csípőn arányaiban kevesebb a felesleg. Ez a típus inkább férfiakra jellemző, míg vele szemben a nők a körte típusba tartoznak. A körte típusúak jellemzője, hogy az elhízás a combokon, fenéken illetve az alhason látványos, ráadásul ezen testtájakon lerakódott zsírtól nehezebb is megszabadulni.

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy melyik típusba tartozunk?

A többletsúllyal idővel sokféle betegség járhat együtt. Már régen megfigyelték, hogy a hastájon lerakódó zsírpárna ilyen szempontból veszélyesebb, mint a far-combtájéki hízás. A hasi elhízást nevezik alma típusú vagy férfias elhízásnak is, míg a fenékre-combra rakódó zsírpárna esetén körte típusú vagy nőies elhízásról beszélünk.

Fokozott egészségi kockázat: Az alma típusú elhízás veszélye, hogy ebben az esetben a belső szervek is elzsírosodnak és gyakrabban alakulnak ki anyagcsere-betegségek, mint a körte típusú elhízásban. Félreértésre adhat okot, hogy a körte-típust nevezik „nőies” elhízásnak is, míg az alma-típust férfias elhízásnak, a valóság azonban az, hogy felnőtt korú nőknél a hasi elhízás közel olyan gyakran fordul elő, mint férfiaknál. Sőt, mivel nőknél az elhízás abszolút mértékben gyakoribb, a nők legalább akkora, ha nem nagyobb mértékben szenvednek az elhízás súlyos egészségügyi szövődményeitől, mint a férfiak.

Azt, hogy ki melyik típusba tartozik általában a tükörbe nézéssel is meg lehet állapítani, de egy egyszerű otthoni méréssel is megbizonyosodhatunk arról, hogy almák vagy körték vagyunk-e? Ennek érdekében mérjük le a derék körfogatot a köldök felett 3-4 centiméterrel, majd a csípő körfogatunkat is. Amennyiben a két szám hányadosa nőknél 0,8, férfiaknál 0,9-nél több, akkor nagy valószínűséggel alma típusú elhízásról beszélünk.

Mérőszalag segítségével mérjük meg a derekunkat a köldök magasságában. Testsúlytól függetlenül az ideális derékbőség nem haladja meg nők esetében a 80 cm-t, illetve férfiak esetében a 94 cm-t. Az a nő, akinek a derékbősége eléri a 88 cm-t, vagy az a férfi, akinek a derékbősége 102 cm, valószínűleg komoly egészségügyi problémákra számíthat, ezért ajánlatos testsúlyát csökkentenie.

Nem

Fokozott kockázat

Jelentősen fokozott kockázat

Férfiak

> 94 cm

> 102 cm

Nők

> 80 cm

> 88 cm

Árulkodó jelek

Ugyanakkor a különböző testtájakon megjelenő zsírréteg egyéb egészségügyi problémákra is utalhat, hiszen egyéni sajátosság, és mindenkinél eltérő, hogy ki mely pontokon hajlamos hízásra. Testünk zsírtároló hajlamának hátterében hormonális hatások húzódnak.

Más problémára utalhat tehát, a has, a csípő, a comb, a hónalj, a lapocka, a bicepsz valamint a tricepsz tájék elzsírosodása.

  • Hasra hízol? – Lehet, hogy stresszes vagy!

Sokan mondják, hasról fogyni művészet. Bizony meg kell dolgozni érte rendesen, ha azt akarjuk, hogy testünk izomzatából ne adjuk le túlsúlyt, hanem szervezetünk a testzsírt használja. A zsírégetésről pedig mint tudjuk nem helyi, hanem mindig az egész testet érintő. (Biztosan mindenki hallotta már nő ismerősétől, hogy „mindig a melleimből fogyok, a hasam viszont ugyanakkora marad”. Természetesen ez ebben a formában nem igaz, a nők egyszerűen csak azt szeretnék, hogy dús kebleik megmaradjanak, a zsírréteg a hasukról távozzon – de mint tudjuk a zsírégetés nem helyi specifikum.)

De mi is okozhatja a hason történő zsír felhalmozódást? Nem más mint századunk civilizációs problémája: a stressz. A stressz hatására kortizol termelődik a szervezetben, ugyanezt a folyamatot indukálja a sok kardio edzés is! Tehát, ha hasról szeretnénk plusz kilókat leadni, akkor változtassunk az életmódon:

A diéta mellett nagyon fontos a napi minimum 8 óra alvás, a relaxáció, valamint a kardio edzés helyett inkább válasszunk más típusú mozgásprogramokat.

  • Zsírpárnák a csípőn, vagy a lapocka alatt? – Inzulin problémák lehetnek!

A szervezet vércukorszint szabályozásáért az inzulin a felelős. Eljuttatja a sejtek működéséhez szükséges mennyiséget, illetve feltölti az izmokban és májban lévő raktárakat. A szervezet működéséhez szükségtelen többlet mennyiséget pedig zsírokká alakítja melyet a testünk elraktároz – ez vezet idővel zsírpárnák megjelenéséhez. Ezért is fontos, hogy naponta többször együnk kevesebbet és ne korlátozzuk az étkezést napi két alkalomra, ráadásul a szokásos nehéz magyaros konyha ételeire. Helyette fogyasszunk zöldségeket és rostokban gazdag táplálékot, a zsíros ételeket és a szénhidrátot száműzzük a táplálkozásból, a transz-zsírok helyett pedig Omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasszunk. Persze mellette ne felejtsünk el naponta mozogni.

(Különböző tünetek utalhatnak arra, ha valakinek nem jó az inzulinreakciója – ebben az esetben szakemberhez, orvoshoz kell fordulni.)

  • Comb, biszepsz, triszepsz – magas ösztrogénszint!

Nőknél a fogamzásgátló tabletták okozhatnak magas ösztrogénszintet, de meghúzódhatnak a háttérben más endokrin rendellenességek is. Ezért nem árt kikérni szakember véleményét. A lenmagpehely fogyasztásával tisztíthatjuk a vérből az ösztrogén származékokat. Amennyiben nincs hormonális háttere a combra történő hízásnak, speciális diéta mellett célratörő lehet a különböző alakformáló szalonokban alkalmazott gépi fogyasztás – mivel ez speciálisan helyi zsírbontást eredményez. Az edzőteremben pedig feltétlen kérjük ki a személyi edző véleményét a comb fogyasztására irányuló mozgás módszerekről.

  • Zsírredő a hónalj alatt – pajzsmirigy alulműködés?

A hízást okozó szervi betegségek között egyik leggyakoribb a pajzsmirigy alulműködés, ami azt jelenti, hogy a pajzsmirigy kevés hormont termel. Ha valaki arra panaszkodik, hogy alig eszik mégis hízik, illetve a diéta hatására sincs változás, érdemes orvoshoz fordulni, mert könnyen előfordulhat, hogy pajzsmirigy problémák húzódnak meg a háttérben. A pajzsmirigy alulműködés gyógyszerrel szabályozható, annak helytelen működése vérvizsgálattal kimutatható. A tablettával beállított pajzsmirigy működés után eredményes fogyókúrába kezdhetünk, de gyakorta nehezebb megszabadulni a hormonháztartás „megborulása” következtében lerakódott feleslegtől mint a helytelen életvitel következtében kialakult zsírpárnáktól.

http://www.kekjod.hu >>