Testünk energiát termel, amit később fel is használ. Ezeket az energiahullámokat viszont szállítani kell az egyik helyről a másikra. A Hagyományos Kínai Orvoslás az életenergiát (Qi vagy Chi) tekinti a legfontosabb forrásnak, melyet a Tao két ellentétes része – a Yin és Yang – egyaránt táplál. A Qi áramlása energiautakon, úgynevezett meridiánokon keresztül folyik. Ezek a testünkben lévő zárt pályák, erőhálózatok, melyek az egész emberi testet behálózzák összekötve belsőszerveinket. Feladatuk, hogy a Qi mindig a megfelelő helyre, és megfelelő időben jusson el, megteremtve a test belső egyensúlyát, harmóniáját.

Ha zavar áll be az energia áramlásában, akkor a testen belüli egyensúly megbomlik és ez igen hamar betegségek kialakulásához vezethet. Efféle egyensúlyzavarokat az időjárás-változástól kezdve a sérüléseken át egészen a helytelen táplálkozásig, a tartós testi és lelki megerőltetésig sok minden előidézhet.

A klasszikus kínai orvosi irodalom nem próbálja a Qi-t pontosan megfogalmazni, hanem a funkcióját értelmezik.

Qi öt fő funkciója

 1. 1.                    Mozgásba hozás

A Qi a test mozgásainak forrása, és a végbemenő összes mozgás kísérője. A test növekedéséhez, az élettani folyamatok akadálytalan működéséhez Qi-re van szükség. Ha a Qi elégtelen, vagy mozgásának útja elzáródott, a következmény pangás, hiány és diszharmónia lesz.

 1. 2.                    Védelmezés

A Qi megakadályozza, hogy a külső kórokozó tényező behatoljon a testbe. Ha ez mégis bekövetkezik, a Qi felveszi a küzdelmet.

 1. 3.                    Az állandóság megőrzése

A Qi fönntartja a szervezet egyensúlyát. Helyükön tartja a szerveket, érpályákban a vért. Biztosítja a test anyagainak, szerveinek megmaradását. Meggátolja a testnedvek túlzott kiáramlását (izzadság, nyál stb.).

 1. 4.                    Melegítés

Fönntartja a normális hőmérsékletet (külső hatásoktól függetlenül).

 1. 5.                    Átalakítás

A szervezetben lejátszódó átalakító folyamatok lejátszódásáért felelős. A táplálékból vért készít, és különböző folyadékokat. Ezek a változások a chi átalakító tevékenységétől függnek.

„ …a Qi általános érvényű meghatározása: a világegyetemből származó energia, beletartozik a hő, a fény, és az elektromágneses energia is.”

A kínaiaknál nem különült el élesen az orvoslás tudománya és a filozófia, ezért a Qi és a meridiánok fogalma megtalálható mind az egészségmegőrzés témájával, mind a filozófiával kapcsolatos írásokban.

Hagyományos Kínai Orvoslás gyógymódjai

Hagyományos Kínai Orvoslás gyógymódjai azon a felismerésen alapulnak, hogy a szervi fájdalom és azok valós eredete elkülönül, oka pedig valamilyen energiaáramlási zavar, így a helyi zavarok más, távoli testrészekre is kihathatnak. Szervezetünk egyes területei az energiapályák, a meridiánok révén kölcsönhatásban állnak a szervezet különböző részeivel, ezért a test könnyen hozzáférhető részeinek ingerlésével hatni lehet az egyes szervek működésére.

A gyógyítás célja szervi problémák felfedezése, az energiák egyensúlyának helyreállítása (a Qi áramlásának elindításával és az energiaáramlási akadályok elhárításával), amire a kinai orvoslásban különféle módszerek alakultak ki:

 • Akupunktúra

A nyugati világon a legismertebb kínai orvoslási módszerként tartják számon, bár csak a harminc százalékát teszi ki a számos technikát alkalmazó távol-keleti medicínáknak. Az akupunktúrás kezelés a testbe – bőrbe – szúrt apró tűkkel való gyógyítást jelenti. Ezek a tűk általában acélból készülnek és ma már természetesen főleg eldobható, egyszer használatos darabokat gyártanak, használnak. Alkalmazása széles körben elterjedt, rengeteg betegség gyógyítására, kezelésére vagy éppen megelőzésére bizonyult hasznos megoldásnak. A tűk behelyezése gyors, határozott mozdulattal történik, majd az orvos, ha a probléma azt igényli, gyors, ritmikus mozdulatokkal megforgatja azt a páciens adott akupunktúrás pontján. A forgatásnak igen nagy szerepe van az energia levezetésében illetve feltöltésében. Mivel az akupunktúrás pontok megtalálása nem könnyű feladat, ezért kizárólag szakember végezheti el a kezelést, ellenkező esetben nem, hogy gyógyulást, de a beteg állapotának rosszabbodását eredményezheti! Maga a kezelés nem fájdalmas, meleg, bizsergő érzés, ami a Qi áramlását jelzi. Testünkben 365 akupunktúrás pont található, legtöbb a gerinc környékén.

 • Akupresszúra

A több mint hatezer éves módszert az akupunktúra testvéreként is nevezhetjük, mert az akupunktúrás pontokra épül ez is. A különbség az, hogy ebben az esetben nem használnak tűket, hanem az aku-pontokra fejtenek ki irányított nyomást. Néhány esetben, ha ez nem megoldható – ez a problémától függ – csak a pontok környékén alkalmazzák az akupresszúrát. Jótékony hatása több területen jelentkezik. Oldja a feszültséget, a stresszt, pihenteti a testet és a lelket is. A vér oxigénellátásában és a keringési problémák megszüntetésében is igen nagy szerepe van. Sikeresen csillapítja a fej és nyak fájdalmát is, megemeli a test energiaszintjét, ezáltal felgyorsítja a gyógyulást.

 • Moxaterápia

A Moxaterápia (moxibustion, moxázás) az akupunkturás pontok hővel való ingerlése. A „moxibustion” jelentése üröm égetése, tehát égő ürömmel való gyógyítást jelent. Az akupunkturához hasonlóan a hagyományos kínai orvosláshoz tartozó természetes gyógymód, több ezer éves hagyománnyal. A moxaterápiát hőterápiának is szokták nevezni, mivel az üröm felmelegítésével, majd a fájós, beteg pont, illetve az akupunkturás pontok fölé helyezésével érnek el javulást a páciensek állapotában. Az aku pontokra együttesen hat a meleg nyugtató, lazító és az üröm görcsoldó, idegerősítő hatása.Gyakran alkalmazzák az akupunktúrával kombinálva, a jobb hatás elérésének az érdekében.

A moxaterápia segíti a Qi (életerő, életenergia) keringését és annak egyensúlyba hozását, valamint a vérkeringés normalizálását. Hatására elszállítódik az agyagcserefolyamatban lerakódott salak, feloldódik az energiaáramlás blokkja. Feltöltő hatásával erősíti az immunrendszert.

A kínaik eredetileg a hideg okozta megbetegedések gyógyítására használták (megfázás, hideglelés, fázás, aranyér, vese, hólyag, petefészek, orr-, füllmellék üreg gyulladás stb.).

Napjainkban felhasználása kibővült. Sikeresen alkalmazzák mozgásszervi megbetegedések okozta fájdalmak (reumás panaszok, izületgyulladás, porckorongsérv) enyhítésében. Különösen hatékony gyenge erőnléti állapotra, krónikus betegségekre – asthma bronchiale, alacsony vérnyomás kezelésére. Nagyon hasznos a betegségek megelőző kezelésében!

A moxaterápia alkalmazása számos ismert betegségre, problémára jelenthet megoldást. Használják többek között hasmenés, asztma, menstruációs gondok, ízületi bajok, izommerevség gyógyítására, de akár a vesegyengeségre is megoldást jelenthet.

 • A moxa kezelés több fajtája ismert:
  • Üröm moxa kezelés:

Általában fekete ürömből készült kúpokat égetnek el a test felszínén, melyet növényi „alátétre” helyeznek. Ezek lehetnek gyógynövények, ásványi sók, de találkozhatunk fokhagymából, illetve répakarikából készült alátétekkel is.

 • Égi moxa kezelés:

Nincs valódi égetés, égés, csak kémiai reakció a bőrfelületen, melyet gyógynövényekből, ásványi anyagokból nyert főzetek, balzsamok bőrre kenésével idéznek elő. Ezek hólyagot húznak az égés helyére, melyet később a szokásos módon látnak el.

 • Elektromos moxa:

A kívánt hőhatást elektromos úton állítják elő, és juttatják a bőrre, szervezetbe.

 • Tilos alkalmazni terhesség, fertőző betegségek, láz, daganatos megbetegedések esetében, valamint a főbb szervek és artériák fölött. Éhség és kimerültség fennállása esetében és körülbelül 40 akupunktúrás pont fölött is ellenjavallott! A hőterápiát csak hozzá értő végezheti!
 • Masszázs

masszázs olyan kezelés, amelynél kézzel és az ujjak segítségével közvetlen hatást gyakorolnak a bőrre és test izmaira. A masszázs a legősibb gyógymód. Az ókorban a kínaiak képesek voltak masszázzsal sikeresen gyógyítani, kezelni olyan betegségeket, mint a végtagok bénulása, eszméletvesztés, szervek vizesedése, láz stb.

A masszázs rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkezik:

 • Könnyű elsajátítani és alkalmazni a módszereket. Gazdaságos és gyógyszert kiváltó gyógymódként, valamint megelőző jelleggel is használható.
 • Tágítja az ereket, ezért kedvezően hat a vérkeringésre és az anyagcserére, biztonságosan alkalmazható a legyengült szervezet megerősítésére vagy krónikus megbetegedések kezelésére is.
 • Javítja a légzést és segíti az emésztést. Élénkítő, de ugyanakkor nyugtató hatású is lehet, attól függően, hogy a páciensnek éppen mire van szüksége.
 • A gyermekek esetében is hatásos, mivel ez nem egy tabletta, amit kénytelen-kelletlen be kell venni, hanem üdítő terápia, ami segíti a gyermek testi fejlődését és erősíti a szervezetét.
 • A tüneteket kiváltó betegséget, tehát magát az okot szünteti meg, szemben a legtöbb kémiailag előállított gyógyszerekkel, fájdalomcsillapítókkal altatókkal – a mellékhatásokat nem is említve.
 • A bonyolultabb megbetegedések, kórok esetében a masszázs támogató szerepet tölthet be a gyógyszeres kezelés mellett, elősegítve a szerek hatékonyabb feldolgozását. Azonban a felírt orvosságok szedését nem váltja ki! A daganatos, akut vakbélgyulladásos, bélperforált betegeknél az elsősegélynyújtás területén játszik fontos szerepet.
 • Reflexológia

A keleti gyógyászat szerint a talpunkon és kezünkön megtalálható minden szervünk úgynevezett reflexpontja, akárcsak egy térképen. A terápia lényege, hogy a test különböző területein elhelyezkedő ún. reflexzónákat masszírozással kezelik és ezáltal a szervek működését, segítik. A frissítő hatáson túl, egyes betegségek teljesen meg is gyógyíthatók ezzel a technikával. A kezelések fájdalomcsillapító, harmonizáló, egészségvédő hatása közismert. Reflexterápiát leggyakrabban betegség kiegészítő kezeléseként használják.

Hasonlóan az akupunktúrához és a shiatsuhoz, a meridián-reflexológia oldja az energiacsatornák zsúfoltságát, „eltömődését”, ezáltal segítve a vér áramlását azokon a területeken, ahol az energia beállt. Ez a tolulás, zsúfolódás a meridiánokban szinte mindig betegség kialakulásához vezet. Meridiánokhoz kapcsolódó betegségek lehetnek a lép, a hasnyálmirigy betegségei, nyirokproblémák, ciszta, bizonyos ételekkel szembeni érzékenység, emésztési probléma, prosztata probléma vagy akár sérv is.

Reflexológiát főleg a láb hat fő meridiánján alkalmazzák, melyek az összes belső szervet ingerlik. Ha a láb és a talp megfelelően funkcionál, az az egész test egészségére hatással van. A talpmasszázs ezenkívül lazító, pihentető hatású is, a vérellátást nagyban elősegíti és felszabadítja a letapadt idegeket. A meridián-táblázat használata nagyban elősegíti az egészségesebb életvitelt.

A reflexológia hatékony módszer

 • a fejfájás, migrén
 • a stressz és a feszültség
 • az ízületi- és izomfájdalmak
 • a depresszió
 • a fáradékonyság, szédülés
 • alvászavar és álmatlanság gyógyítására.

Ezen felül:

 • segít kialakítani és megtartani a test optimális alakját, formáját
 • gyorsítja a csontok felépülését, összeforrását törés esetében
 • gyógyító hatású a rákkezelések után
 • erősíti a testet

A meridián-reflexológia

 • fizikai és mentális gyógyulást,
 • erősebb immunrendszert,
 • az egész testnek vitalitást és energiaegyensúlyt,
 • a lezárt energiák szabad áramlását,
 • nagyobb önbizalmat biztosít a páciens számára.
 • Fitoterápia: a gyógynövények felhasználása

A gyógyszerészet kiemelkedő helyet foglal el a hagyományos kínai orvoslásban. Bár Európában kevesen ismerik és alkalmazzák a kínai gyógyszerészeti tudományt, Keleten az akupunktúránál is több irat, könyv és feljegyzés foglalkozik a témával. Természetesen a két terápiás metódus kombinációját tartják a leghatékonyabbnak. Mégis, a kizárólag gyógynövényekkel való gyógyítást többen űzik, mint az akupunktúrát önmagában.

A gyógynövények alapos ismeretét bizonyítja az egyik, 1590-es évek táján kiadott gyógyszerkönyv, ahol majdnem kétezer alkotóanyagot sorolnak fel, melyek a gyógyítás terén hasznosnak bizonyultak. Főleg növényi anyagokról van szó, de nem elhanyagolható az ásványi anyagokból kivont, illetve az állati eredetű készítmények száma sem. A legutóbbi kínai gyógyszerészeti könyv több, mint 5500 címszavát már úgy szerkesztették, hogy a modern orvoslás számára is jól alkalmazható legyen.